INSIDER

Felháborító: a baloldal a védelmébe vette a pedofilokat, nem támogatják a törvény szigorítását

A magyar társadalom egységesen felsorakozott a kabinet törvényszigorító terve mögött, de a baloldal nem volt hajlandó erre, a propagandasajtójuk és a baloldali hátország védelmébe vette a pedofil bűnözőket.
  • Szerző: Ripost

Kedden tárgyalta a pedofilellenes jogszabálycsomagot a magyar parlament, a baloldal a védelmébe vette a pedofilokat. Az előterjesztést benyújtó Kocsis Máté szerint a gyermekek ellen irányuló szexuális jellegű bűncselekmények kapcsán „nincs bocsánat, nem lehet megértés„. A törvényjavaslat ennek szellemében készült el: a Fidesz törvényjavaslata szerint a pedofil bűnözők nyilvántartására létrehoznának egy bárki számára elérhető adatbázist, és szigorítanák a Büntető Törvénykönyv vonatkozó részeitírja az Origo.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Tavaly júliusban az egyik legnagyobb felháborodást keltett eset, a Kaleta-ügy kirívóan enyhe bírói ítéletére reagálva a kormánypárti politikus leszögezte, hogy a pedofil bűncselekmények kapcsán nincs bocsánat, nem lehet megértés. Egyúttal bejelentette, hogy átfogó jogszabály-módosítási csomagra van szükség, aminek megalkotása során át kell nézni minden olyan gyermekvédelmi szabályt, vonatkozó jogszabályt, ami segíti az elkövetők elriasztását.

Valamennyi gyermekvédelmi jogszabályt felülvizsgálunk és szigorítani fogjuk úgy, hogy a pedofilok ezentúl a legsúlyosabb büntetéseket kapják, ne reménykedhessenek a bíróság enyhe ítéletében sem, és a jövőben nyilvános listákat lehessen vezetni róluk” – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője. így vette kezdetét a munka, amelynek célja a gyerekek szexuális kihasználása elleni keményebb fellépés .

Végül múlt hét kedden este nyújtotta be a törvényjavaslatot, amelyet Selmeczi Gabriellával közösen jegyez. Facebook-oldalán pedig összegezte a 25 oldalas dokumentum legfontosabb pontjait

  • a korábbi ígéreteknek megfelelően létrejön egy név szerint kereshető pedofil nyilvántartás;
  • szigorodnak a Büntető Törvénykönyv vonatkozó részei. Ennek fontos eleme, hogy a gyermekek molesztálásáért az eddiginél súlyosabb büntetés jár. Új, minősített esetek lesznek, ha a pedofil bűncselekményt 12 év alattival szemben vagy hivatalos személyként követik el, sanyargatást vagy erőszakot alkalmazva, illetve ha különös visszaesőként követik el;
  • bizonyos munkahelyekről kitiltják a pedofilokat;
  • nem lehet enyhe büntetéssel és minősített esetekben feltételes szabadságra bocsátással megúszni ezeket a típusú bűncselekményeket;
  • a legsúlyosabb pedofil bűncselekmények pedig nem évülnek el, és
  • kitolódik az elévülés kezdete.

baloldal pedofilokat

Fotó: Shutterstock A kép illusztráció

A törvénycsomag legnagyobb vitát kiváltó eleme a pedofil-nyilvántartás lett, miután több baloldali szervezet és civilszervezet is támadta, adatvédelmi okokra hivatkozva. A baloldal védelmébe vette a pedofilokat, jobban aggódik az ő jogaikért, mint a gyermekekért. Csakhogy ez egy világszerte bevett megoldás: ahogy a javaslat is kitér rá, többek között az Egyesült Államokban és Lengyelországban is létezik hasonló nyilvántartás. Sőt, egy európai parlamenti és tanácsi irányelvben konkrétan szerepel is, hogy a tagállamok élhetnek ezzel az eszközzel a szexuális bűnözők ellen.

Az indoklás szerint azért hozzák létre a nyilvántartást, hogy a hozzátartozók, valamint a gyermek nevelését, felügyeletét, gondozását ellátó személyek – gyermekük érdekeinek védelmében – ellenőrizni tudják a gyermekükkel közvetlenül kapcsolatba kerülő személyeket (például iskolai dolgozók, bébiszitterek, edzők), korábban elítélték-e őket ilyen jellegű bűncselekmény miatt.

A tervek szerint csak indoklással lehet majd kikérni a következő adatokat: a feltételezett elkövető családi és utónevét, születési évszámát, településszintű lakóhelyét, arcképmását és az általa elkövetett bűncselekményre vonatkozó adatokat. Az adatigénylések száma nem lesz korlátozva, ugyanakkor kifejezetten fontos, hogy a kikért információkról tilos másolatot készíteni, illetve azokat nyilvánosságra hozni. Így nem lehet az adatokat sokszorosítani sem.

A kedden a képviselők elő került törvénycsomagot erőteljesen bírálta a Soros-féle Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is. Remport Ádám, a szervezet munkatársa a bevezetendő nyilvántartás kapcsán azt mondta, hogy „bármennyire is alantas bűncselekmények elkövetőiről van szó, az információs önrendelkezésre vonatkozó jogokat csak nagy körültekintéssel szabad korlátozni”.

A baloldali sajtó is elkezdte adagolni olvasóinak, hogy a törvénycsomaggal nincs minden rendben, védelmébe véve a pedofíliát. A 444 például a „Pedofilok nyilvános listázására készül a Fidesz” című cikkében próbált bizonytalanságot kelteni a javaslat körül. Egy másik anyagukban pedig egyenesen azt írták, hogy „de tényleg súlyosabb bűn lenne gyerekpornót letölteni, mint félholtra verni a feleségedet minden héten? A cserbenhagyásos gázolás vagy a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés nem elég aljas tett ahhoz, hogy nyilvántartásba vegyék az elkövetőit?

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?