Létrehozva: 2020.06.15.

Baloldali holdudvarhoz tartozó kamucégektől rendelt a főváros maszkokat

A Karácsony Gergely által vezetett Fővárosi Önkormányzat nem folytatott le közbeszerzést sem a maszkok beszerzésénél, így a szerződések alapján az összeg jelentős része balliberális haveroknál, így Gyurcsány Ferenc volt egészségügyi miniszterének, Székely Tamásnak a cégénél landolt – tudta meg az Origo.

A Karácsony Gergely által vezetett Fővárosi Önkormányzat maszkbeszerzései olyan cégektől történtek, akiknek tevékenységi körébe korábban nem tartozott bele a gyógyászati termékek forgalmazása, kereskedelme, a cégek weboldallal sem rendelkeznek, vagy amennyiben rendelkeznek is, nem tartalmaznak terméklistát, vagy bármilyen érdemi információt, ami alapján arra lehetne következtetni, hogy alkalmasak ezen termékek beszerzésére - derült ki az Origo által átnézett nyilvános szerződések alapján.

Budapest, 2020. március 12.
Karácsony Gergely főpolgármester beszél
MTI/Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton / MTI

Tekintettel arra, hogy a veszélyhelyzetben biztosított lehetőséggel élve a Fővárosi Önkormányzat ezen termékek beszerzése előtt nem folytatott le közbeszerzést, felmerül az a kérdés, hogy miért pont ezen cégekre esett a választása. Mint ismert, Karácsony Gergely március 30-án jelentette be, hogy Soros György amerikai tőzsdespekulánstól egymillió eurót kap Budapest a koronavírus elleni védekezésre. A szerződések alapján ezen összeg jelentős része balliberális haveroknál, így Gyurcsány Ferenc volt egészségügyi miniszterének, Székely Tamás cégénél landolt.

Budapest, 2014. november 14.
Székely Tamás korábbi egészségügyi miniszter a III. egészségügyi miniszteri csúcstalálkozón és szakmai konferencián Budapesten, a Meridien szállodában 2014. november 14-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Karácsony Gergely még március 30-án jelentette be, hogy Soros György amerikai tőzsdespekuláns egymillió eurót adományoz Budapestnek a koronavírus elleni védekezéshez. A baloldali főpolgármester szerint az adományt a fertőzés elleni védekezéshez szükséges eszközökre, továbbá a kerületi járóbeteg- és alapellátásban dolgozó orvosok és ápolók, valamint a szociális intézményeink munkatársainak vírustesztelésére szeretnék fordítani.

Korábban nem foglalkoztak egészségügyi termékekkel ezek a cégek

A Fővárosi Önkormányzat által nyilvánosságra hozott szerződések szerint Budapest koronavírusteszteket (garat- és ellenanyag teszteket), valamint sebészeti és FFP2 típusú maszkokat szerzett be. A szerződések alapján azonban megállapítható, hogy a Fővárosi Önkormányzat maszkbeszerzései olyan cégektől történtek, akiknek tevékenységi körébe korábban nem tartozott bele a gyógyászati termékek forgalmazása, kereskedelme.

Fotó: MTI

Felmerül az a kérdés, hogy miért pont ezen cégekre esett a választás.

A szállítók között voltak olyan cégek is, amelyek a NAV adatbázisa szerint még bejelentett alkalmazottal sem rendelkeznek, mely körülmény szintén arra utal, hogy a beszállítók kiválasztása során nem éppen a kellő körültekintés lehetett irányadó. Bár a közbeszerzésekre pont a rendkívüli helyzetre és a gyorsaságra hivatkozva nem került sor, ezen döntések nem éppen nem nevezethetőek sem racionálisnak, sem életszerűnek.

Itt vannak Karácsonyék szerződései: 2020. március 23-án az EU Buses.eu Kft.-vel jött létre szerződés 35 ezer darab sebészeti maszk beszerzésére. A szerződés értéke több mint 11 millió forint volt. 2020. március 30-án a Rotatech Holding Kft.-vel kötött adásvételi szerződést a Fővárosi Önkormányzat 250 ezer FFP2 maszk beszerzése miatt több mint 200 millió forint értékben. 2020. március 30-án a Fővárosi Önkormányzat a Business Rally Hungary Kft.-vel kötött adásvételi szerződést 1,5 millió sebészeti maszk beszerzésére. Ennek vételára közel 300 millió forint volt. 2020. április 3-án, 6-án és 16-án összesen négy szerződést kötött, egyenként 3,8 millió forint értékben a Corden International Kft.-vel a szociális ellátás biztosításában részt vevő dolgozók és ellátottak szűrésére. Összesen tehát 15,2 millió forint értékben történtek meg a szerződéskötések. 2020. április 16-án a Fővárosi Önkormányzat 120 millió forintért kötött szerződést koronavírus-gyorstesztre a Kelen Kórház Kft.-vel. 2020. április 23-án kötötte a főváros a Corden International Kft.-vel azt a szerződést, amely 10 000 darab gyorsteszt megrendeléséről rendelkezett 190 millió forintért.

Most pedig részletesen bemutatjuk, milyen cégekkel kötött szerződést Karácsony egyszemélyes döntései alapján a Fővárosi Önkormányzat – írja az Origo.

Hogyan érthet egy biztosítási bróker az egészségügyhöz?

Még Karácsony bejelentése előtt, 2020. március 23-án az EU Buses.eu Kft.-vel jött létre szerződés 35 ezer darab sebészeti maszk beszerzésére a főváros részéről. A szerződés értéke több mint 11 millió forint volt. A szerződéskötést nem előzte meg beszerzési eljárás.

A cég fő tevékenysége egyéb szárazföldi személyszállítás, a NAV adatbázisa szerint nincs bejelentett alkalmazottja, és weboldala sincs. A cég ügyvezetője, Illés Gábor Miklós korábban egy biztosítási ügynöki, bróker tevékenységi körű cég vezető tisztségviselője volt.

A szerződés megkötése után bővítették a cég tevékenységi körét

2020. március 30-án a Rotatech Holding Kft.-vel kötött adásvételi szerződést a Fővárosi Önkormányzat 250 ezer FFP2 maszk beszerzése miatt több mint 200 millió forint értékben. A társaság fő tevékenysége egyéb kiegészítő üzleti szolgáltatás, de április 24-től bejegyezték a gyógyászati termék kiskereskedelmét is a tevékenységek közé, tehát a szerződéskötést követően. A cégnek a NAV adatbázisa szerint nincs bejelentett alkalmazottja, és weboldala sincs.

A cég ügyvezetői és tulajdonosai Török Zsolt, illetve Zhou Weihui nevű személyek. Török Zsolt a For&Go Bt. képviselője és beltagja, melynek tevékenysége személygépjármű-kereskedelem, míg kínai üzlettársa pedig illatszer-kereskedelemmel foglalkozik (Scudy Kft.). A Rotatech Kft. neve felmerült a Pápai Társadalmi Összefogás nevű Facebook-csoport kapcsán is, melyen keresztül pénzadományt gyűjtöttek a Rotatech Kft. CIB Banknál vezetett számlájára a járvány elleni védekezéssel kapcsolatban. A szerződés megkötése hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alapján történt.

A mai napig nem szerepel a tevékenységi köre között gyógyászatitermék-kereskedelem

2020. március 30-án a Fővárosi Önkormányzat a Business Rally Hungary Kft.-vel kötött adásvételi szerződést 1,5 millió sebészeti maszk beszerzésére. Ennek vételára közel 300 millió forint volt.

A társaság cégnyilvántartás szerinti fő tevékenysége konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése, weboldala szerint szolgáltatásaik: arculattervezés, marketing, tanácsadás, szoftverfejlesztés. A cég ügyvezetője, egyben tulajdonosa Kodolányi Endre, aki egyrészt a számítógépes programozással, weboldal készítéssel foglalkozó WEBGARDEN Kft. tagja és ügyvezetője, másrészt a Speciális Állatmentő Egység vezetője.

Weboldaluk szerint a cég a COVID-19 járvány idején orvosi szájmaszkokat és KN95 maszkokat importál főként önkormányzatoknak, gyógyszertáraknak, közüzemeknek. Ezzel kapcsolatban azonban más érdemi információ nem található az oldalon. Tájékoztatásuk szerint hamarosan a lakosság számára is elérhető online webshopot indítanak, ahol a jelenlegi piaci árak feléért lehet majd hozzájutni a járvány idején elengedhetetlen védőfelszereléshez. Ezzel kapcsolatban megjegyzendő, hogy a szajmaszk.co linkről valóban elérhető egy webshop, kapcsolattartásra azonban csak egy e-mail címet adtak meg. A Business Rally Hungary Kft.-nek egyébiránt a mai napig sem szerepel a tevékenységi köre között gyógyászatitermék-kereskedelem.

Gyurcsány emberének sem kellett versenyeznie

2020. április 16-án a Fővárosi Önkormányzat 120 millió forintért kötött szerződést koronavírus-gyorstesztre a Kelen Kórház Kft.-vel. Ennek a társaságnak az egyik ügyvezetője a második Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kormány egészségügyi miniszteri tisztségét betöltő Székely Tamás. A szerződés hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás keretében került megkötésre.

Nem volt közbeszerzési eljárás a több százmilliós beszerzésekre

2020. április 3-án a Corden International Kft.-vel kötött szerződést a főváros 3,8 millió forint értékben a szociális ellátás biztosításában részt vevő dolgozók és ellátottak szűrésére, melyben kapcsolattartóként a Pesti Úti Idősek Otthonának vezetőjét jelölték meg.

A 2020. április 6-án és 2020. április 16-án létrejött további három szerződés célja szintén a szociális ellátás biztosításában részt vevő dolgozók és ellátottak szűrése volt. Április 16-án két szerződést kötöttek, így jött ki a két napra a három szerződés. Mindhárom szerződés külön-külön 3,8 millió forintot tett ki, tehát összesen 11,4 millió forintot.

A szerződéskötéseket a rendkívüli helyzetre hivatkozva nem előzte meg közbeszerzési eljárás.

2020. április 23-án kötötte a főváros a Corden International Kft.-vel. A szerződés 10 000 darab gyorsteszt megrendeléséről rendelkezett 190 millió forintért. A főváros csak a fenti gazdasági szereplőt hívta fel ajánlattételre, és ennek alapján került sor a szerződés megkötésére. A szerződés célja a fővárosi egészségügyi és szociális ellátás biztosításában részt vevő dolgozók és a hajléktalanellátásban, illetve idősotthoni ellátásban részesülő, egyes fertőzésgyanú alá eső ellátottak körében történő szűrés volt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mutatjuk hol lesz eső és szélvihar a hétvégén

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

magyarnemzet.hu

Szentendre balliberális polgármestere megtiltotta egy keresztény jelkép használatát

ripost.hu

„Csontsovány kislány lettél” - Durva kritikákat kapott Szabó Zsófi legújabb fotói miatt

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Ideje végképp eldöntenünk, hogy tényleg akarunk-e mai nyugati és európai ország lenni

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek bőséget hoz a Bika hava

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megrázó képsorok: gázolt a villamos a József körúton, métereket repült az áldozat

INSIDER

Mintha rakéta csapódott volna be – semmi sem maradt az autóból a budapesti baleset után

INSIDER

Hétvégén sem élvezhetjük ki a tavaszt - erre jobb, ha felkészülsz

INSIDER

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát