INSIDER

Bangladesi sziámi ikrek: sürgősen meg kell műteniük a magyar orvosoknak Rabeját

A tervek szerint október 24-én utazik Bangladesbe a magyar orvoscsapat, hogy újra megműtse a szétválasztott sziámi ikrek egyikét, Rabeját. A járványhelyzet miatt elhalasztott koponyapótlásos műtétet nem lehet tovább halogatni, mert biztosítani kell az agy védelmét. Az utazás és a kinttartózkodás nagy kockázatú a koronavírus járvány miatt.
  • Szerző: Ripost

A fejüknél összenőtt, tavaly augusztusban szétválasztott sziámi ikerpár egyik tagjának Rabejának a koponyarekonstrukciós műtétjét eredetileg nyárra tervezték, de közbejött a koronavírus-járvány. Ám most már nem lehet tovább halogatni a műtétet, ezért a járvány ellenére is kiutaznak a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai Bangladesbe.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Mint ahogy a beszámolt róla, az egész világ szorított, hogy sikerüljön a sziámi ikrek, Rabeja és Rukia szétválasztó műtétje. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért magyar orvoscsapata több világújdonságnak számító orvosi megoldást is kitalált a siker érdekében, így mindkét kislány túlélte a műtétet.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Mint megtudtuk: azért nagyon fontos a műtét mielőbbi elvégzése, mert biztosítani kell az agy fokozott védelmét, ugyanis a kislány a sikeres rehabilitációnak köszönhetően egyre mozgékonyabb, aktívabb és ez balesetveszélyes helyzeteket idézhet elő, hiszen koponyáját nem mindenhol fedi csont. Ugyanakkor a beépített szövettágítók növekedése miatt romolhat a bőr minősége is. A másik kislány, Rukia is mosolyog már, ami a fejlődés jele, de ő még mindig nem tud beszélni.

„Nagyon sok munka és csoda kell ahhoz, hogy ő önellátó emberré váljon” – nyilatkozta Csókay doktor a Mária rádióban, aki a -nak elmondta, hogy nagy szükség van most az imádságra, ezért a Mária Rádió imatámogatást indított Csókay doktor kérésére az orvoscsapatért és a sikeres műtétért.

„Újra kérjük az imáitokat, mert ismét utazni fogunk a terveink szerint, ha csak a covid közbe nem szól. Nyilván ez nem olyan veszélyes műtét, mint a szétválasztás volt, de itt is lehet bajt okozni, itt is fennáll a veszélye egy újabb agyi bevérzésnek” – indokolta az ima szükségességét az idegsebész. Egy nap alatt már 230-an imádkoztak azért, hogy ismét sikeres legyen a műtét.

Magyarországról viszik a csontpótló implantátumot

Az előzetes képalkotó vizsgálatok eredményei már korábban megérkeztek. Ennek alapján a magyar orvosok elkészítették a lágyrészfedések tervét és a Debreceni Egyetem segítségével elkészült a csontpótló implantátum is. Ezt az implantátumot, amit dr. Csókay András idegsebész, dr. Pataki Gergely plasztikai sebész, az Operation Freedom műtétsorozat csapatvezetője és dr. Csapody Marcell gyermekgyógyász, aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos az Operation Freedom aneszteziológus csapatának vezetője visz magával, be fogják ültetni a kislány fejébe.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?