Létrehozva: 2021.01.05.

Bejelentette a kormány legújabb döntését az operatív törzs

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján először a kormány döntését ismertették.

Az operatív törzs a kormány fontos döntéséről adott hírt a tájékoztató elején. Éjféltől a magyar repülőterek már fogadhatnak Nagy-Britanniából és Észak-Írországból érkező repülőgépeket – közölte a friss döntést Kiss Róbert, a védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Fotó: MTI/Botár Gergely/ kormany.hu

Ugyan ezt a korlátozást már nem szükséges fenntartani, a karanténszabályok továbbra is érvényesek – emelte ki Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese.

A többi védelmi rendszabály érvényben marad, a fenntartásáról vagy módosításáról a kormány hamarosan dönt.

Megérkezett hazánkba az újabb adag vakcinaszállítmány, ezúttal csaknem 39 ezer embernek elengedő oltóanyag érkezett – hangzott el az M1 Híradójában.

Kedden reggel már csaknem ötezer adagot ki is szállítottak a Semmelweis Egyetem gyógyszertárába. Eddig már közel 12 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg az első oltást. Jelenleg 25 oltóponton lehet kérni a frontvonalban dolgozóknak a vakcinát. Az oltópontok elérhetősége: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/korhazi-oltopontok-elerhetosege-egeszsegugyi-dolgozok-szamara

Az új szállítmányból Kistarcsára, a Pest megyei Flór Ferenc Kórházba is érkezett. Az M1 helyszíni tudósítója elmondta: A kistarcsai kórház Pest megye legnagyobb egészségügyi intézménye, ahová 1950 adag vakcina érkezett, amely 975 egészségügyi dolgozó beoltását teszi lehetővé. A vakcinák tárolását már biztosították és néhányat már felhasználásra készítenek elő, azaz ma délután megkezdik az oltásokat.

Ez a protokollok szerint fog zajlani, tehát kikérdezik a pácienst az alapbetegségekről és allergiáiról, utána pedig megfigyelésre elkülönítik mintegy fél órára. Hazánkban eddig problémamentesen zajlottak az ilyen megfigyelések.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) folytatja az egészségügyi dolgozók megszólítását és meghívását a koronavírus elleni védőoltásra, annak érdekében, hogy a frontvonalban levő, a betegeket ellátó egészségügyi dolgozók elsőként részesülhessenek az oltóanyagból.

A második körben valamennyi közfinanszírozott egészségügyi intézményből – a járóbeteg-szakellátást, az egyéb fekvőbeteg-szakellátást, a művesekezelést, valamint a fogászati alap- és szakellátást nyújtó szolgáltatóktól, továbbá a betegszállítást és mentést végző szolgáltatóktól, valamint a háziorvosok, védőnők, iskolaorvosok, otthoni szakápolók és otthoni hospice ellátást nyújtó szolgáltatóktól – várják az igényeket 2021. január 6-ig.

A vakcina beadását a Nemzeti Népegészségügyi Központ szervezi, a NEAK az adatok feldolgozásával segíti a folyamatot.

870 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 329 721 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 080 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 176 576 fő, az aktív fertőzöttek száma 143 065 főre csökkent. 5760 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen. A mai napon megérkezik a harmadik Pfizer-vakcina szállítmány is Magyarországra, amelyekkel immár 25 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések.

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A mai napi szállítmány újabb 39 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállítják ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre és Békéscsabára, Szekszárdra, Zalaegerszegre.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) is folytatja az egészségügyi dolgozók megszólítását és meghívását a koronavírus elleni védőoltásra. Az egészségügyi dolgozók jelentkezhetnek az oltópontokon időpontért. Kórházi oltópontok elérhetősége: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/korhazi-oltopontok-elerhetosege-egeszsegugyi-dolgozok-szamara

Az egészségügyi dolgozók körébe az alábbi személyek tartoznak. Minden egészségügyi tevékenységet végző természetes személy, aki egészségügyi tevékenység végzésére jogosító szakképesítéssel rendelkezik, vagy aki nem rendelkezik szakképesítéssel, de közreműködik a szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozók által ellátandó feladatokban.

  • orvos
  • asszisztens, szakasszisztens
  • ápoló személyzet
  • népegészségügyi szakember
  • orvostanhallgató
  • egészségügyi szakképesítéssel rendelkező adminisztratív feladatokat ellátó személyzet
  • védőnő
  • egyéb egészségügyi felsőoktatásban hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy
  • gyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek.
  • Amennyiben az oltóponton szabad kapacitás áll rendelkezésre a fentieken túl az egészségügyben dolgozók védőoltása is megkezdődhet. Egészségügyben dolgozó: a fenti csoportokba nem tartozó, de egészségügyi intézményben dolgozó személy, adminisztratív feladatokat ellátó nem egészségügyi szakképesítéssel rendelkező állomány és takarító személyzet, beleértve a gyógyszertárak működtetésében részt vevő személyeket is.

    A következő hetekben újabb szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás, újabb célcsoportokkal, többek között az idősotthonok lakóival és dolgozóival.

    Az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra eddig közel 600 ezren regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Ezeket a gumikat messziről kerülje el, ha nyári szett vásárlását tervezi!

    origo.hu

    Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

    borsonline.hu

    „Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

    magyarnemzet.hu

    Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

    ripost.hu

    Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

    hirtv.hu

    Műsorváltozás: 21 órától a Varga Judit-interjú a HírTV műsorán

    origo.hu

    Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

    lakaskultura.hu

    Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

    ripost.hu

    Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

    ripost.hu

    Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    "Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

    INSIDER

    Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

    INSIDER

    „Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

    INSIDER

    Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

    INSIDER

    "Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

    INSIDER

    Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

    INSIDER

    Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

    INSIDER

    Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast