INSIDER

Bejelentették, mikortól lehet lagzit tartani

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra az április utolsó Kormányinfóján több új rendelkezésről is beszámoltak.
  • Szerző: Ripost

Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette, megnyugtató Magyarország az EU-n belüli kiemelkedő pozíció az oltási sebességben. A 4 millió oltás pénteken meglehet, és akkor fognak dönteni az újraindítás következő lépcsőfokáról.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A következő enyhítések között szerepel, hogy éjféltől lesz a kijárási tilalom, és 11 óráig lehet majd vásárolni. Edzőterembe csak a védettek, és az igazolt sportolók mehetnek. A védettek a sportrendezvényeket is látogathatják, amin nem kell szájmaszkot viselniük.

Budapest, 2020. október 22.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én.
MTI/Balogh Zoltán

A védettségi igazolvány hamisítása büntetőjogi következményeket von maga után. Az üzemeltetők is számíthatnak büntetésre, ha nem ellenőrzik. Nagyon komoly bírságok jöhetnek, és akár egyéves bezárással is sújtható az adott hely.

„Csak akkor lehet meggátolni a negyedik hullám kialakulását, ha mindenki betartja a szabályokat” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Az 5 millió oltotti létszámnál feloldhatja a kormány a lakodalmakra vonatkozó tilalmat. A május 10-ével kezdődő héten kerülhet erre sor.

Arról is beszélt, hogy a járványügyi konzultáción a megkérdezettek 80 százaléka a fokozatos újraindítás mellett voksolt. A kétharmad pedig támogatta a védettségi igazolványt.

Mivel mostantól felgyorsul majd az oltás az online időpont foglalással, a védettségi igazolványok gyártása is gyorsabb lesz. Az első oltás után átlagosan 10 napon belül érkezik meg a vakcinaigazolvány.

Az emberek meg tudják nézni a eeszt.gov.hu-n keresztül, hogy halad az igazolványuk kiállítása. Több mint 4,5 millió ember már, aki vakcinaigazolványra jogosult.

Bejelentette azt is, hogy kölcsönösen akarják elismerni a védettségi igazolványokat az országok között. A tárgyalások jelenleg is zajlanak a külföldi országokkal.

Magyarország az elsők között fogja a helyreállítási tervet bemutatni. Az Európai Bizottság is elismeri, hogy a hálapénz ki lett vezetve. Az egyetemi fejlesztéseket döntően nem uniós pénzből valósítja meg a kabinet.

 

Ma és az elmúlt napokban több vakcinaszállítmány is érkezett. A Szputnyik, Pfizer, AstraZeneca, Janssen szállítmányok után ma újabb 400 ezer adag Sinopharm és 44.400 adag Moderna vakcina is érkezett. Pénteken 324 ezer adag AstraZeneca is várható – mindezekkel a regisztráltak első és második körös oltása folytatódik. Magyarországon jelenleg ötféle vakcinával történik az oltás. Az uniós oltási ranglistán továbbra is a második Magyarország. A magyar lakosság átoltottsága már 39%-os, szemben a 22%-os uniós átlaggal.

A magyar oltási stratégia legfőbb célja jelenleg, hogy minél többen minél előbb kapják meg az első oltást. Az oltások pozitív hatása a javuló járványügyi adatokban is már érzékelhető, a járvány harmadik hullámának leszálló ágában vagyunk.

Eddig 4,581 millióan regisztráltak oltásra és a regisztráltak 78%-a már meg is kapta az oltást. Az oltási rend szerint most már bárkit olthatnak, az oltásra váró regisztráltak már interneten is tudnak időpontot foglalni. Jelenleg Sinopharm és AstraZeneca oltásokra lehet időpontot foglalni. Online időpontfoglalás: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek eddig a 17%-a érkezett meg négy gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen). A legtöbb vakcinát (2,5 millió adagot) a Pfizer szállította. Eddig két Janssen-szállítmány érkezett hazánkba, de ezt a vakcinát egyelőre nem alkalmazzák, mert még hatósági vizsgálat alatt áll. Az ezen a héten érkezett Moderna és Pfizer vakcinákat elsősorban második körös oltásokhoz használják, a Pfizerből jelentős mennyiséget a 16-18 évesek oltására is félretett az országos oltási munkacsoport.

Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország további 7 millió adag orosz és kínai vakcinát is vásárolt, ennek több mint a fele már meg is érkezett. A megrendelt 2 millió adag Szputnyik vakcinából már 1,8 millió adagot, a megrendelt 5 millió adag Sinopharm vakcinából pedig már 2,1 millió adagot kapott meg Magyarország.

A magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korában nyilvánosságra hozta a kínai és az orosz szerződéseket. Emellett a kormány arra kérte az Európai Bizottságot, hogy ők is hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött vakcinaszerződéseket.

A baloldal hazugságaival ellentétben nem áll több millió adag vakcina raktárakban, az eddig Magyarországra érkezett oltóanyagok nagy részét már beoltották első és második oltásokra, minden az országba érkező vakcinát rövid időn belül kiszállítanak az oltópontokra és a háziorvosokhoz. Az a vakcina, amely már az országban van, de éppen még nincs beoltva, az vagy második körös oltásra biztonsági tartalék, vagy éppen kiszállítás alatt van, vagy hatósági vizsgálat alatt áll és annak befejezésig nem engedélyezett az oltásra.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?