INSIDER

Beletúrtak a tutiba: 8000 különleges lelet került elő

Árpád-kori cserepeket is találtak Hódmezővásárhelyen.
  • Szerző: Ripost

Végéhez közelednek Hódmezővásárhelyen a Tram-train beruházáshoz kapcsolódó régészeti terepmunkák, a feladatot a helyi Tornyai János Múzeum munkatársai végezték el. Összesen kétezer órát dolgoztak a leletek feltárásán, melyekből mintegy nyolcezer került elő.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Ezek közül a legrégebbi darabok a bronzkorból valók, a legújabbak pedig az újkorból” – árulta el a -nak Csányi Viktor, a közgyűjtemény régésze, aki azt is elmondta: a zárómunkálatok a város vasútállomásának környékén zajlanak.

Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze és a feltárt leletek (Fotó: Csányi Viktor)

Érdekesség, hogy itt az Árpád-kor végétől egészen az Anjou-korig egy település működött, amelyet igazolnak a most megtalált Árpád-kori cserépfazék- és bográcsperem-töredékek is.

Árpád-kori cserépfazék maradványok (Fotó: Csányi Viktor)

A leleteket folyamatosan dolgozzák fel a Tornyai János Múzeum munkatársai, s a megtisztított és dokumentált tárgyakból a következő évben rendez kiállítást a közgyűjtemény.

„Éremlelet” az 1910-es évekből (Fotó: Csányi Viktor)

17. századi angol textilplomba töredéke melynek előlapján SERGE DV BOIS körirat olvasható (Fotó: Csányi Viktor)

I. Lipót 1669-ben kibocsátott érméje a belvárosból (Fotó: Csányi Viktor)

Az érmék közül I. Lipót 1695-ben kibocsátott ezüst polturája abban az időben készült — 1693 és 1699 között —, amikor Hódmezővásárhely lakatlan volt, ugyanis a tatár csapatok 1963. évi támadását követően a védekezésre szoruló törökök élelmiszer-ellátásának megakadályozására a császári hadvezetőség kiürítette a Körös-Maros közét és a Nagykunságot, így Hódmezővásáhelyet is. (Fotó: Csányi Viktor)

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?