INSIDER

Bemutatták a magyar fejlesztésű koronavírustesztet: ez lehet a hazai oltóanyag alapja – fotók

Dr. Kásler Miklós sajtótájékoztatót tartott a hazai vakcinagyártás legújabb fejleményeiről.
  • Szerző: Ripost

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában, prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos, dr. Balázs Anna, a Complex Medical Centre vezérigazgatója és dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet orvosigazgatója sajtótájékoztatót tartott a hazai vakcinagyártás legújabb fejleményeiről.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Úgy indultunk neki a járványnak, hogy nem volt oltóanyag, se terápia a koronavírus ellen. De mégis kedvezően túljutottunk a nehezén. Egyedülálló módon hazánkban az operatív törzs elsőként alakult meg az Európai Unióban. Sőt már január 25-én elkezdtük a vírus elleni védekezést – nyitotta meg Kásler Miklós a sajtótájékoztatót.

A hazai vakcinagyártás sajtótájékoztatója
Fotó: Ripost

A szakértők feladata a vírus biológiai természetének feltárása, amihez a legelső lépés az izolálás. A kutatás célja egy hatékony oltóanyag előállítása, emellett terápiás eljárások kidolgozása. Utóbbira példa a vérplazma-terápia is.

Sikerült Magyarországon létrehozni egy ellenanyag-vizsgáló tesztet, ami a legpontosabb képes kimutatni a fertőzést! Ez lehet a későbbiekben az oltóanyag alapja!

A kutatások mostantól az állam kiemelt támogatásában fognak részesülni.

Dr. Müller Cecília bejelentette, hogy ez egy örömteli nap, hiszen már a fejlesztés következő szintjéhez értünk. A Nemzeti Népegészségügyi Központban több területen is zajlanak a kutatások. Egyébként még március 17-én sikerült dr. Kiss Zoltánnak izolálnia a vírust, ami megalapozta az összes többi kutatást.

Ezután indulhatott el a vírus genetikai vizsgálata, mert egy változékony vírusról van szó: több fajtáját is beazonosították itthon is.

Dr. Müller Cecília és prof. dr. Kásler Miklós
Fotó: Ripost

A következő, azaz harmadik lépcsőfok volt a speciális teszt kifejlesztése.

A magyar fejlesztésű teszttel képesek mérni a fertőzöttek ellenanyag- termelését! Ez azért is fontos, mert az oltóanyag akkor hatásos, ha kiváltja a szervezetben az immunválaszt, és így ellenállóvá teszi a koronavírus ellen.

Kimondottan olyan hazai oltóanyag fejlesztésbe kezdtek, ami a Magyarországon feltűnt koronavírustörzsek ellen hatásos. Azért fontos, hogy az oltóanyag hazai legyen, mert ez célzottan azokra a vírustörzsekre specializálódik, amik a magyar embereket megbetegítették.

Végül dr. Müller Cecília köszönetet mondott tudóstársainak, akik részt vesznek a fejlesztésben.

Megmutatták a speciális tesztet az újságíróknak
Fotó: Ripost

Bogos Krisztina közölte: a Pulmonológiai Intézet örömmel vesz részt ezekben a kutatásokban. Az intézmény biztosítsa majd a mintákat a vírustörzsek beazonosításához.

Minden fertőzött esetében részletes kórképet állítottak fel, korábbi betegségeik és az ellenanyag-termelésüket is beleértve – árulta el Balázs Anna. A hazai páciensek vizsgálatának köszönhetően tudták létrehozni a magyar fejlesztésű speciális tesztet.

Továbbá bejelentették, hogy létrehozták a Nemzeti Covid19 Bio Bankot, ami a magyar betegek adatainak tárolásával és feldolgozásával foglalkozik.

Újságírói kérdésekre megválaszolták:

Folyamatosan figyelik a járványügyi helyzetet, úgy külföldön, mint Magyarországon – mondta Müller Cecília.

Kásler Miklós kijelentette: Magyarország az oltások tekintetében világhatalom. A koronavírus elleni védekezésben függetlenek szeretnének maradni. Ezért Debrecenben épül egy oltóanyaggyár, amely nemcsak a koronavírus elleni, hanem más oltások termelésére is alkalmas lesz.

A most bemutatott magyar fejlesztésű speciális teszt az alapja egy oltóanyag kifejlesztésének, de a kész szertől még nagyon messze állnak. A tesztek gyártását néhány héten belül fogják elkezdeni.

A fő cél a magyar egészségügy kiszolgálása, és ez is vérvételalapú teszt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?