Létrehozva: 2018.11.02.

Betartanak a sógorok a magyar ingázóknak

Nagy a felháborodás az osztrák-magyar határnál, miután az osztrák hatóságok lezártak számos átkelõt az autósok elõtt. Néhány napja még arról szóltak a sajtóhírek, hogy maguk az osztrákok sem veszik komolyan a határzárat, de a Ripost meggyõzõdött róla: már kint vannak a táblák, és az ingázók nem mernek próbálkozni, tartva az akár hétszázezer forintos büntetéstõl.

Gyalogosan, biciklivel és traktorral szabad, teherautóval, autóval, motorkerékpárral nem – hirdeti a tábla Harkánál. De nem csak tábla van, itt posztolnak az osztrák rendőrök is, így az az autós, aki erre téved, inkább visszafordul. István Schattendorfban, azaz Somfalván dolgozik építési vállalkozóként.

„Ha Soprontól dél felé akarja az ember átlépni a határt, annak most Kópháza felé kell kerülnie Harka helyett” – magyarázza a férfi. – „Ez 15-20 kilométeres kerülő is lehet. Nemcsak arról van szó, hogy korábban kell felkelni és elindulni, ki lehet számítani, hogy az naponta autóval oda-vissza belekerül vagy 1000-1500 forintba. Nem mindegy!”

Takács Pál a nickelsdorfi benzinkúton tankolva megjegyezte: bár nekik most nem kellett kerülniük, mert éppen errefelé van dolguk, ahol az M1 autópályán Mosonmagyaróvárnál gond nélkül át lehet jutni a határon, tudja, hogy sok autósnak nagy érvágás a kis határok lezárása. - „Naponta oda-vissza akár 10-20 kilométert is kell kerülniük, az oda-vissza a duplája, ami mind idő és pénz. Nem értem, miért volt erre szükség” – mondta a %Ripost%-nak.

Az egyik harkai söröző mellett álldogálók is azt tárgyalják, micsoda dolog, hogy a sógorék lezárták a határt. Bár a hivatalos magyarázat szerint a migráció miatt tették, hogy jobban ellenőrizni tudják a forgalmat, a helybéliek ezt nem hiszik el.

„Mondja már, milyen migráció van errefelé?” – kérdezi az egyik férfi felháborodottan. – „Magyarországra be se jutnak a migránsok. Velünk toltak ki, akik itt laknak a határnál!”

Azt számítgatják, hogy naponta 1000-1500 autó ment át Harkánál, ennyi autósnak kell most kerülnie. Vannak, akik megpróbálkoznak, de a határnál posztoló rendőrök láttán ők is inkább visszafordulnak.

A szigorítás okáról az osztrák rendőröket kérdezzük, akik eleinte arra hivatkoznak, hogy a migráció miatt van erre szükség, de ahogy tovább beszélgetünk, kiderül: ők maguk is tisztában vannak azzal, hogy a cél az átmenő magyar autós forgalom visszaszorítása.

Ferenc a határ felé vezető utcában él.

„Sokan bosszankodnak a környéken, mert nagyot kell kerülni, ha át akarnak jutni a határon” – mondja. – „Korábban nagy volt erre a forgalom, most viszont sorra jönnek vissza az autósok, visszafordítják őket. Aki át akar jutni Neckenmarkt, azaz Sopronnyék irányába, annak el kell mennie Kópháza felé, odaát az osztrák oldalon pedig több kisebb településen keresztül tudnak visszajönni. Ez mind-mind plusz idő és pénz. De mi, akik itt lakunk a határhoz vezető út mellett, és nem járunk át rendszeresen, nem annyira bánjuk a határzárat, mert csendesebb lett a környék.”

Visszafelé Sopronkőhida felé kerülünk, a határátkelő magyarországi oldalán üzemeltet büfét Zádori Hédi.

„Dehogy a migránsok miatt van a szigorítás!” – legyint az asszony, amikor elmondjuk, mit hallottunk a rendőröktől.– „Egyértelmű, hogy az osztrák oldalra munkába ingázók dolgát nehezítik meg így a hatóságok. Nekem jó, mert itt nőtt az autósforgalom, így aztán a büfé forgalma is, de hallom, ahogy az autósok szitkozódnak, amiért kerülniük kell. És aki ingázik, az naponta kerül! Sokan járnak át dolgozni a jobb kereset miatt, de ha nő a benzinköltség, kérdés, meddig éri meg.”

Beszéltünk olyanokkal is, akik ingáznak, de nevét, arcát egyikük sem akarta adni, mondván: az osztrák munkáltatója még megharagszik, ha az osztrákokat szidja a magyar újságban. Pedig paprikás a hangulat.

„Hát nem furcsa, hogy a tiltás a traktorokra nem vonatkozik?” - kérdi egyikük. – „Hát persze, mert azzal meg az osztrák gazdák járnak át megművelni az itteni földjeiket! Jól kibabráltak velünk a sógorék, pedig nekik is jó az olcsóbb magyar munkaerő.”

Arra a kérdésre, próbálkoznak-e még a lezárt határnál, azt mondják: nem mernek kockáztatni, mert a hatóságok óriási büntetést helyeztek kilátásba, akár egy havi keresetük is rámehet, ha megbüntetik őket.

Vannak, akik örülnek a zárásnak

A neckenmarkti, azaz sopronnyéki Helene Tesch szerint éppen itt volt az ideje, hogy csillapítsák a határ menti kis települése autós forgalmát.
„Már reggel fél hattól óriási volt a forgalom, az ezzel járó zajjal és benzinszaggal együtt” – mondja az osztrák hölgy. – „A házak közel vannak az úthoz, sokszor az autókra ébredtünk. Ráadásul sokan a közlekedési szabályokat sem tartották be, keresztülszáguldoztak a településen. Én bizony örülök a változásnak!” – összegez.

Miért éppen most?
A kishatárátkelők lezárására a 2015-ben elfogadott osztrák határvédelmi törvény ad lehetőséget. A törvény alapján már eddig sem közlekedhettek volna autók a kijelölt átkelőkön, de eddig ezt senki nem vette komolyan, beleértve az osztrák hatóságokat. A tiltó táblák is csak most kerültek ki, eszerint csak gyalogosan, lóháton vagy traktorral lehet átlépni. Aki autóval, busszal, teherautóval próbálkozik, arra akár kétezer eurós, azaz közel hétszázezer forintos büntetés vár.

Lezárt kishatárátkelők (forrás: burgenland.orf.at)


1. Ágfalva – Loipersbach

2. Búcsú– Rechnitz

3. Felsőcsatár – Burg (Pinkatal)

4. Fertőrákos – Mörbisch

5. Harka – Neckenmarkt

6. Harka – Deutschkreutz

7. Horvátlövő – Deutsch Schützen

8. Írottkő – Naturpark Geschriebenstein

9. Ják – Eberau

10. Kapuvár – Andau

11. Kapuvár – Wallern

12. Kemestaródfa – Luising

13. Nagycenk – Deutschkreutz

14. Narda – Schandorf

15. Nemesmedves – Reinersdorf

16. Olmod – Klostermarienberg

17. Rajka – Nickelsdorf

18. Rönök – Inzenhof

19. Sopron – Baumgarten

20. Sopron – Klingenbach

21. Sopron – Ritzing

22. Sopron – Sieggraben

23. Szentgotthárd – Heiligenkreuz

24. Várbalog – Halbturn

25. Vaskeresztes – Eisenberg

26. Zsira – Lutzmannsburg (Rebberg)

27. Zsira – Lutzmannsburg (Therme)

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Áprilistól ismét közvetlenül repülhetünk Budapestről ebbe az egzotikus fővárosba

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban