INSIDER

Betegszállító maffia – Így különböztetheted meg az álmentőst az igazitól!

A Ripost olvasóit felháborította, hogy álmentősök ajánlják betegszállító szolgáltatásukat engedély és megfelelően felszerelt mentőautó, szakszemélyzet nélkül. Mint azt a Ripost megírta, céghálózatot alkotva, mintegy maffiaként működnek! Lapunk olvasói azt kérdezik: honnan lehet felismerni, hogy álmentőssel van dolguk?
  • Szerző: Ripost

Aki ránéz egy mentőautóra és nem tudja, mit kell figyelnie, azt könnyen becsaphatják egy kék villogóval, “esetkocsi” vagy “mentőszolgálat”, esetleg “betegszállítás” felirattal. Akkor van nagy baj, ha balesetnél derül ki, hogy képtelenek a segítségnyújtásra és a betegellátásra, vagy akkor, amikor a szállított beteg szorul segítségre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

Ingyen is elviszik a beteget

Először is, jó tudni, hogy a betegszállítást fizeti a társadalombiztosítás, vagyis aki dolgozik, nyugdíjas vagy fizeti maga után a biztosítást, annak nem kell érte fizetnie. Ha indokolt, akkor a háziorvos vagy a kórházi orvos kiíja és a betegszállító ingyenesen szállít. A nem mentési céllal történő betegszállítás viszont 24 órás, tehát előfordulhat az, hogy órákat kell várni vagy más betegekkel kell osztozni. Ezért döntenek sokan inkább a fizetős betegszállítás mellett.

Szigorú szabályoknak kell megfelelni

Aki hirdetések alapján keres magán betegszállítót, jobban teszi, ha utánanéz, hogy a cég egyáltalán létezik-e és van-e szerződése az Országos Mentőszolgálattal.

Matrica és felirat nélküli álmentő

A betegszállítás tárgyi feltételeit kormányrendelet határozza meg, ami részletesen előír mindent, amit a fizetős betegszállítónak is be kell tartania. Rendelkeznie kell ÁNTSZ engedéllyel, ami kőkemény vizsga, ahol tételesen átnéznek mindent a szakemberek. Egy mentőautó évente vizsgázik, évente kell megújítani a megkülönböztető jelzés használatára vonatkozó engedélyt is, ami szintén feltételekhez van kötve, szerződéseket és teljesítési igazolásokat kell hozzácsatolni és az autót is be kell mutatni.

A kamumentők leselejtezett mentőautókat használnak

Ezekre rá lehet kérdezni, amikor megrendeljük a szolgáltatást.

Így szúrhatjuk ki az álmentőt

Az engedély nélkül dolgozó kamu mentők nem szerepelnek semmilyen nyilvántartásban. Ha nincs a fizetős betegszállítással foglalkozó cégnek honlapja, csak a Facebookon hirdeti magát, az is aggodalomra ad okot. A mentő matricázása általában hiányos, ahogyan a felszerelés is. A személyzetnek egészségügyi végzettséggel kell rendelkeznie, erre kérdezzünk rá, akár kérhetjük is ennek a bemutatását.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél vezetnek nyilvántartást a szabályos betegszállítókról, a www.neak.gov.hu oldalon lehet kikeresni, nyilván van-e tartva a cég. Az is nagyon fontos, hogy kérjünk számlát, és ezt már előre közöljük, a mentő megrendelésekor.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?