INSIDER

Betiltják a nejlonzacskót, visszatér a cekker

Egyetértenek a vásárlók azzal, hogy Magyarországon is betiltják a mûanyag zacskókat - derült ki a Ripost villámkutatásából. A többség tudja, hogy az eldobható mûanyag szatyrok tönkreteszik a környezetet.
  • Szerző: Ripost

„Emelik a nejlonzacskók termékdíját, január 1-jétől betiltják az apró darabokra hulló, de biológiai lebomlásra képtelen nejlont, 2021-től pedig teljesen betiltják a nejlonzacskót”

– ez az Innovációs és Technológiai Minisztérium terve, ahogyan arról a %% is beszámolt tegnap.

De mit jelent ez a mindennapi gyakorlatban?

Műanyag és műanyag között is nagy különbség van

– magyarázta a %% kérdésére Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag szakértője. Azok a zacskók, amik egészen apró műanyag darabokra bomlanak le, azok általában vékony, de inkább füles zacskók, azok az olcsó szatyrok, amiket a hipermarketekben régen ingyen kaptunk, most már néhány forintért. A legtöbben hazaviszik benne, amit vásároltak, aztán vagy a szemetes kibélelésére használják, vagy egyszerűen kidobják.

A „lebomlóként” hirdetett műanyag zacskók nagy része is ilyen" – folytatta a szakértő.

„Ezek több kárt okoznak a természetben, mint a hagyományos, „nem lebomló” műanyag zacskó, amit legalább újra lehet hasznosítani. Ezek azok a kis, vékony zacskók, amiket többnyire a zöldséges és a pékárus pultoknál találunk, beletesszük az árut, és amikor otthon kicsomagolunk, rossz esetben rögtön a szemetesbe, jó esetben a szelektív hulladékgyűjtőbe, a pet-palackok mellé kerül. Amit újrahasznosítanak, az nem szennyezi a környezetet, de mivel ezek értéktelenek, leggyakrabban a szemetesben végzik."

Amikor legutóbb a Duna vízállása alacsony volt, harmincéves tejeszacskók kerültek elő a medréből sértetlenül: mit sem ártott neki az idő és a víz. Ugyanígy velünk marad a többi műanyag hulladék is. Ami pedig apró darabokra esik szét, az a vizekben végzi: nemcsak az óceán, hanem a Tisza és a Duna is mikro műanyag részecskékkel szennyezett. Létezik valóban lebomló zacskó, ami cukornádból vagy kukoricakeményítőből készül, de az nagyon drága.

 

Mit használhatunk helyette?

A papírcsomagolás, a papírzacskók átmenetileg helyettesíthetik a műanyag zacskókat, de cél az eldobható csomagolás teljes visszaszorítása. Ezért a legjobb, ha visszatérünk bevásárláskor a kosár vagy a cekker, a tartós táska alkalmazásához.

 

 

Sokan helyeslik a döntést


Halla Dezsőné: „Sokkal jobb lesz, ha a nejlonzacskók helyett mondjuk papírt használhatunk. Én mindig úgy indulok vásárolni, hogy magamhoz veszem a saját, tartós pakolós táskámat. Minek annyi nejlon?”

Majnek Ferencné: „Az a legidegesítőbb a nejlonzacskókban, hogy mindenki eldobálja, így az utcán is viszi a szél... A zöldségeket, gyümölcsöket most én is ebbe teszem, mert nincs más, de ha lenne papírzacskó, nekem tökéletesen megfelelne. Igyekszem minél kevesebbet használni.”


Vas István: „Már ideje betiltani a nejlonzacskók használatát! Felesleges, hiszen szinte azonnal elszakad, így csak egyszer használható. Én a jól bevált régi szatyromat használom.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?