INSIDER

Összeszedtük! Ilyen szabályok mellett lehet kiruccanni Szlovákiába!

A magyarok számára Szlovákia felé is szabad az út. A Ripost most összeszedte, milyen feltételek mellett lehet a családoknak kiruccanni északi szomszédainkhoz.
  • Szerző: Ripost

A magyar kormány gőzerővel dolgozik azon, hogy a koronavírus sújtotta országokkal kétoldalú megállapodásokat kössön a turizmus újbóli felendításéért. Ennek egyik eredménye, hogy június 8-a óta szabad az út Szlovákia és Magyarország között.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Viszlát, teszt!

A magyar családok regisztrációs, teszt- és karantén kötelezettség nélkül léphetnek Szlovákia területére. Az országba az oltottságot igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes védettségi igazolvánnyal, és az oltóanyag típusát és valamennyi oltás dátumát rögzítő oltási igazolással lehet belépni. Ha valaki nem oltatja be magát, akkor az országba lépést követően 14 napos karanténnal kell számolnia.

Zónákra osztották az országot

Szlovákia az oltás mellett „Covid-automata” rendszer bevezetésével is küzd a vírus ellen. Az országot a járványügyi és kórházi mutatók alapján fekete, bordó, piros, rózsaszín, narancssárga és sárga járásokra osztják, ezért érdemes indulás előtt ellenőrizni, hogy milyen korlátozó intézkedések vannak érvényben az adott térségben. Az automata rendszer szerint egyes járásokban a kijárási tilalom, a zárt terekbe történő belépés, illetve a maszkviselés szabályai is eltérnek.

Készítsük be az FFP2-es maszkot!

Szlovákia egy lépéssel távolabb van a maszkmentes élettől mint mi, ezért a kültéren és a beltéren is kötelező a maszkviselés. Szlovákia a maszkviselési szabályokat is az automata rendszeréhez köti. A rózsaszínű, piros, bordó járásokban FFP2-es maszkot kell hordani.

FFP2-es maszk

Több helyen is FFP2-es maszkot kel hordani Szlovákiában
Fotó: Pixabay.com

Színekhez kötött kávézás

Az automata rendszer lényegében az összes igénybe vehető szolgáltatást szabályozza. A bordó, piros és rózsaszínű járásokban csak elvitelre lehet ételt rendelni, a sárga és narancssárga járásokban az éttermek beltereiben is elfogyaszthatjuk az ételt, italt. A teraszok mindenki előtt nyitva vannak. A rózsaszín, narancssárga és sárga járásokban újra megnyíltak a wellnessek, fürdők, aquaparkok, múzeumok, galériák, kiállító termek.

A Szlovákia és Magyarország között munka miatt ingázóknak, ha nincsenek beoltva, akkor 7 napnál nem régebbi negatív EU-s antigén, vagy PCR-tesztet kell felmutatniuk, hogy szabadon mozoghassanak a két ország között.

Minden oltást elfogadnak, de nem azonnal

Aki Pfizert vagy Modernát kapott, a második oltásától számított 14 nap után, aki az AstraZenecát, Johnson & Johnsont, Sputnyik V-t vagy a Sinopharmot kapot, az első dózis beadása után 28 nappal léphet be teszt nélkül Szlovákiába.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?