INSIDER

Bíznak a csodában: együtt akar karácsonyozni az égő házból kimenekült család

Decemberi csodában bízik az erdőkertesi Vincze család. Idén már megtapasztalták az emberek önzetlenségét, hiszen a januárban leégett házuk újjáépítésére komoly adományt kaptak. Bár közel a cél, most veszélybe került a közös karácsony.
  • Szerző:

Egy álom vált a tűz martalékává

Vincze Csabáné Kati a férjével két évtizeddel ezelőtt nagy családi házat épített, hogy ha a gyerekeik felnőnek, akkor is mind egy helyen élhessenek. Bár a fia kirepült a családi fészekből, a lánya a férjével és két kislányukkal velük maradt. Azon a januári napon is mind együtt voltak a házban. „Miután lefeküdtünk, egy kis füstöt éreztünk, de nem gyanakodtunk, mert a kandallóból mindig kissé kiszűrődött a füst” – idézi fel Vincze Csabáné Kati elcsukló hangon élete legszörnyűbb éjszakáját a -nak. „Hirtelen elment az áram, sötét lett a házban. Döbbenten néztük, hogy az udvaron mégis teljesen világos van. Kiderült, a lángoló tető világítja be az udvart. Mindent hátrahagyva rohantunk az alvó kicsikért, akiket a bejáratnál felakasztott kabátokba tekertünk, hogy odakint meg ne fagyjanak.”

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Olvasói fotó

Minden követ megmozgatnak

„Borzasztó érzés, hogy mi, akik mindent magunk teremtettünk meg a családnak és soha senkitől nem kértünk semmit, most mégis mások segítségét kell kérnünk” – vallja meg Kati. „Az év elején rengeteg segítséget kaptunk az emberektől, amiért hálásak vagyunk, s reméltük, hogy az adományokból összegyűlt 4,2 millió forint, az összekuporgatott pénzünk, a család erőfeszítése és a gyerekek által felvett hitel elég lesz mindenre, de tévedtünk. Pedig amin csak lehetett, spóroltunk. A férjem, Csaba kőműves, így sok mindent meg tudott csinálni az építkezésen, ahol a család apraja-nagyja tüsténkedett, de a fűtésre és víz bekötésére így sem maradt pénz” – sóhajtja fájdalmasan a nagymama. Márpedig így nem költözhetnek haza.

A tűz mindent felemésztett a három generációs család házában (Olvasói fotó)

Nem sok idejük maradt

Vinczéék, amíg a házukat újjáépítették, albérletbe költöztek. Ám onnan év végén költözniük kell, s nem találtak megfizethető helyet az egész család számára. „Rettegünk attól, hogy szét kell válnia a családnak, pedig mi együtt szeretnénk maradni. Én vigyázok a kicsikre, míg a fiatalok dolgoznak, mert így legalább tudnak pénzt keresni. Nem vágyunk másra, csak hogy a család ne szakadjon szét” – fakad ki Kati, majd így folytatja: „A minap nagyon el voltam keseredve, erre odajött hozzám a 11 éves Nóri és azt mondta: „Mama! Ott vagyunk otthon, ahol együtt vagyunk.” Azt hittem, megszakad a szívem, hogy mindazok után, amin ez a 11 éves kislány keresztülment, még ő vigasztal engem. Ezért sem adhatjuk fel mi felnőttek. És tudja mit? Mintha ez a tragédia még jobban összekovácsolt volna és arra tanít minket, hogy bármilyen nehéz is, fel kell és fel lehet állni.”

A 11 éves Nóri is besegít az építkezésbe (Olvasói fotó)

Ezért nem volt biztosításuk

A hatósági vizsgálatok szerint egy egér megrágta a villanyvezetéket a padláson, s ez okozta a tűzet. Sajnos a házon nem volt biztosítás. „Amikor anno építkeztünk és felvettük hozzá a hitelt, volt hozzá egy lakásbiztosítás is. Amikor a hitel lejárt, annyira örültünk, hogy végre fellélegezhetünk, hogy sajnos eszünkbe sem jutott megújítani a biztosítást” – mondja szégyenkezve Kati.

 

És ezeket olvastad már?