INSIDER

Borzasztó tragédia, ismert ember halálhírét erősítették meg

A sajtóban eddig csak bizonytalan értesülések voltak, ám bebizonyosodott, hogy a Panoráma című műsor egykori főszerkesztője március 11–én meghalt. Március 29-én lett volna 83 éves.
  • Szerző: Ripost

Vasárnap került adásba a Duna Televízióban az a portréfilm, ami Chrudinák Alajosról szól – írta a Magyar Nemzet. A Panoráma című műsor egykori főszerkesztője március 11-én halt meg.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A megemlékezést, a Magyar szemmel – Ahogyan Chrudinák Alajos látta a világot éppen a születésnapján, március 29-én mutatták be. Chrudinák Alajos oknyomozó újságíróként vált ismertté. Bátorsága legendás volt, bírálta a kommunista rendszert, amiért börtönbe is került. Az évek során rengeteg riport-dokumentumfilm került ki a kezei közül, az erdélyi magyarokról, Trianon tragikus következményeiről, a közel-keleti konfliktusról, a kommunista diktatúrák kegyetlenségéről.

Chrudinák Alajos március 29-én, vasárnap töltötte volna be 83. életévét
Fotó: MTI

Jobboldali értékrendje miatt végül saját műsorából, a Panorámából is kitiltották. Munkásságát Monte-Carlóban Arany Nimfa díjjal ismerték el. Visszavonulása előtti utolsó munkái az Echo TV-n jelentek meg.

Díjai és kitüntetései:

Rózsa Ferenc-díj (1977)
Balázs Béla-díj (1982)
A miskolci tv-fesztivál fődíjai (1976, 1978, 1980, 1982)
Arany Nimfa-díj (Monte-Carlo, 1980)
A lipcsei filmfesztivál különdíja (1981)
Opus-díj (1990)
Széchenyi-emlékdíj (1991)
56-os Hősök Nagyjelvénye (2001)

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?