Létrehozva: 2020.01.31.

BREXIT: mi változik szombat reggel a magyarok számára?

Január 31-én éjfélkor megtörténik a Brexit, Nagy-Britannia 47 év után kilép az Európai Unióból – de idén ez még semmilyen azonnal érzékelhető változást nem hoz a magyarok számára. Szombat reggeltől még 11 hónapig majdnem minden ugyanúgy folytatódik tovább, mint eddig. A Ripost számba vette, mire számíthatnak a magyarok, illetve milyen teendőik lehetnek.

Szerző Ripost

A Brexit az Egyesült Királyságot érinti (Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország), az Ír Köztársaság továbbra is az EU tagállama marad. Az átmeneti időszak főleg arra szolgál, hogy London és az EU kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást köthessen. Így idén gyakorlatilag alig érezhetnek a magyarok bármilyen változást. Nézzük a fontosabbakat:

  • Beutazás: Idén, vagyis 2020-ban minden magyar állampolgár továbbra is utazhat akár személyi igazolvánnyal is az Egyesült Királyságba.
  • Fotó: Getty

  • Letelepedés: A törvényesen és életvitelszerűen Nagy-Britanniában élő, vagy az átmeneti időszakban – 2020-ban – érkező magyar állampolgárok a Brexit után is maradhatnak az országban, de meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért – kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz. Ennek határideje 2021. június 30.
  • Munkavállalás: Az átmeneti időszakban továbbra is szabadon lehet munkát vállalni az Egyesült Királyságban minden magyar, illetve EU-s állampolgárnak, az újaknak is!
  • Telefonálás: Ebben az évben még ugyanannyiba kerül a mobilozás, mintha valaki az Európai Unión belül telefonálna.
  • Csomagrendelés: Továbbra is ugyanolyan feltételekkel rendelhetünk különféle termékeket, mint eddig – legalábbis 2020. december 31-ig.
  • Fotó: Getty

    Erre számíthatunk 2021-től

  • Beutazás: Még nincs döntés arról, hogy milyen okmányokkal lehet beutazni majd az Egyesült Királyságba, de elképzelhető, hogy szükség lesz útlevélre, egyesek vízumról is beszélnek.
  • Letelepedés: Akik az átmeneti időszak lejárta után érkeznek letelepedési szándékkal, azokra már a brit kormány által tervezett, az ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló, egységes – vagyis az Európai Unióból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes – bevándorlási szabályozás vonatkozik majd, hacsak London és az Európai Unió a majdani kétoldalú viszonyrendszerről tervezett tárgyalásokon másban nem állapodik meg.
  • Fotó: Getty

  • Munkavállalás: 2021-től, az átmeneti időszak végétől továbbra sincs eldöntve, hogy milyen feltételekkel mehetnek új munkavállalók a szigetországba. A meglévők viszont 5 év után továbbra is szinte automatikusan letelepedési engedélyt kaphatnak. Az átmeneti időszakban már Angliában született gyerekek szintén letelepedési engedélyt kapnak a szüleikkel együtt, vagy dönthetnek úgy a szülők, hogy a gyerek egyből brit állampolgár lesz.
  • Fotó: AFP

  • Telefonálás: Azt, hogy 2021-től is ugyanolyan kedvező áron lehet-e majd továbbra is telefonálni, azt nehéz még megjósolni. Lehetséges, hogy a szolgáltatók, ügyfeleiknek továbbra is biztosítani akarják ezt az előnyt, hogy versenyben maradjanak. Itt is például szolgálhatnak azok az országok – például Svájc –, amelyek ugyan nem tagjai az EU-nak, mégis követik az Európai Unióban bevezetett gyakorlatot.
  • Fotó: 123rf

  • Csomag rendelés: Jelenleg, ha egy brit webshopból vásárolunk, akkor legtöbbször az ottani, 20%-os áfára kell számítanunk a vételárban. Ha ezt kifizettük és megérkezett Magyarországra az áru, akkor nincs más dolgunk, mint hogy élvezzük a megrendelt terméket.
  • A Brexit-et követően azonban ez megváltozik. A brit webshop nem fogja beszámítani az áfát a termék árába. Így az ár nagyon vonzónak tűnhet, azonban ahogy megérkezik az áru Magyarországra nagy meglepetések érhetik a fogyasztót. A Brexit után ugyanis előfordulhat, hogy nekünk kell gondoskodni a magyar áfa (27%) és esetleg a vám megfizetéséről, valamint az adminisztrációról„ – mutatott rá Gábor Zoltán, a Deloitte Magyarország Brexit szakértője az ado.hu oldalon még korábban. A fizetendő összeg nagysága a termék értékétől függ majd, és a következő szempontok határozzák meg:

  • Ha a megrendelt áru értéke 0-22 euró között van, akkor sem áfa, sem vám nem terheli a vásárlót.
  • 22,1 és 150 euró között már magyar áfát (27%) kell fizetnie a vásárlónak.
  • 150 eurót meghaladó vásárlás esetén az áfa mellett már vámra is számíthat a vásárló.
  • Ha magánszemélytől kapunk 150 eurónál drágább csomagot, de az értéke nem éri el a 700 eurót, 2,5 százalék vámot kell fizetnünk. Ám ha cégtől rendelek, 150 euró felett már a kereskedelmi vámtarifa szerint kell fizetni, itt több mint húsz kategóriát sorolnak fel.

    Fotó: AFP

    Fontos tudni, hogy a vámeljárás adminisztratív folyamat, amihez szükségesek vámismeretek. Ezért kézenfekvő megbízni valakit a vámügyintézéssel, s ez pluszköltséggel járhat.

    47 évig volt tagja a közösségnek az Egyesült Királyság

    Talán kevesen tudják, hogy 1947-ben Winston Churchill támogatásával jött létre az Egyesült Európa mozgalom. De aztán Nagy-Britannia évtizedekig ingadozott, hogy belépjen vagy ne lépjen, és az európai politikai elit is megosztott volt, hogy be kellene- e venni a volt világbirodalmat a közös Európába – a franciák kétszer is megvétózták a britek belépését. Végül a harmadik és sikeres brit csatlakozási kérelmet 1969 októberében adták be.

    A hat alapító állam, a „Hatok” Franciaország, Nyugat-Németország, Olaszország, Belgium, Luxemburg és Hollandia voltak. Az első bővítésre 1973-ban került sor, amikor az Egyesült Királyság is a közösség tagjává vált – ez 47 évig tartott. David Cameron kormányfő a saját hatalmát akarta megerősíteni egy népszavazáson, ami a britek bennmaradásáról szólt volna az Európai Unióban – de 2016. júniusában a britek szűk többsége a kilépést választotta. David Cameron ebbe belebukott, majd a kilépés körüli hercehurcába Theresa May miniszterelnök is, aki 2017. március 29-én jelentette be az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépési szándékát. A brit parlament alsóháza többször is elutasította a kilépési megállapodást, majd végül megszavazták Boris Johnson kormányfő indítványát a kilépésre, amelyre ma éjfélkor kerülhet sor.

    Szerző Ripost

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Véres csaták vannak több fronton, a Krímet rakétákkal támadják

    origo.hu

    Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

    borsonline.hu

    Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

    vg.hu

    Elemző Magyarországról: a választások után konszolidációs program jöhet

    metropol.hu

    Szerelmével tért vissza a képernyőre Tóth Andi

    hirtv.hu

    Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

    origo.hu

    Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

    mindmegette.hu

    Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

    ripost.hu

    Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    ripost.hu

    Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

    INSIDER

    Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

    INSIDER

    Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

    INSIDER

    Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

    INSIDER

    Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

    INSIDER

    „Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

    INSIDER

    Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

    INSIDER

    Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal