INSIDER

Brutális állapotok: újabb hiányosságokat állapítottak meg két fővárosi fenntartású idősotthonban

A Pesti úti és a Kamaraerdei úti idősotthonban is nagy gondok vannak.
  • Szerző: Ripost

Újabb hiányosságokat állapított meg Budapest Főváros Kormányhivatala a Pesti úti és a Kamaraerdei úti idősotthonban az elmúlt napokban folytatott célzott helyszíni ellenőrzések és a bekért dokumentumok alapján.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Budapest, 2020. április 9.
Lakókat visznek kórházba a Pesti úti idõsotthonból 2020. április 9-én. Az intézményben több mint százan megfertõzõdtek, közülük öten meghaltak (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A hivatal pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Pesti úti intézményben az orvosi ellátás hiányosságai mellett a gondozottak ápolása és gondozása sem megfelelő: az otthon engedélyezett és valós létszámához mérten is kevés az ápolók-gondozók száma, az elvárt 109-126 gondozó, ápoló helyett csak 60 dolgozik. Ez a koronavírus-járvány okozta helyzetben elfogadhatatlan és aggasztó – írták.

Közölték az is: a Kamaraerdei úti idősotthonban higiéniai problémák merültek fel, és mivel a napokban tovább nőtt a fertőzöttek száma, a hatóság járványügyi zárlatot rendelt el az A épület harmadik emeletén május 20. és június 3. között.

Ez azt jelenti, hogy a lakók nem hagyhatják el az emeletet, és súlyos tünetek esetén kórházba kell őket vinni – tették hozzá.

Ismertették, hogy mindkét intézményben tömeges a fertőzés: a Pesti úti idősotthonban eddig 306 lakó és 26 dolgozó fertőződött meg, és 45-en haltak meg, a Kamaraerdei úti idősotthonban pedig 47 gondozott és 12 dolgozó lett fertőzött, 5-en pedig meghaltak.

A Pesti úti intézményben jelenleg is tart az országos tisztifőorvos, Müller Cecília által elrendelt vizsgálat, ezt a kormányhivatal a helyszíni ellenőrzések tapasztalataival és a begyűjtött dokumentációkkal segíti – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?