INSIDER

Kettészakad az ország: brutális havazás és viharos szél csap le az országra, mutatjuk, hol

Brutális ítéletidő érkezik ma az országba. Első és másodfokú riasztást is kiadtak a meteorológusok.
  • Szerző: Ripost

Az omsz figyelmeztető előrejelzése szerint csütörtökön napközben a csapadékzóna kelet, északkelet felé távozik, azonban megközelítőleg az Eger-Orosháza vonal mentén húzódó összeáramlásból továbbra is lehet időszakos havazás, hózápor és viharos szél.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A várható hóvastagság térbeli eloszlása erősen függ attól, hogy a gyorsan érkező hideg levegő mikor éri utol az ország fölött elhelyezkedő csapadékzónát: így ebben jelentős a bizonytalanság, kis területen belül nagy eltérések lehetnek!

Több felé havazás, ónos eső és hófúvás várható

Többfelé havazás, ónos eső és hófúvás várható
Fotó: OMSZ

A legesélyesebb forgatókönyvek szerint csütörtök estig az ország nagyobb részén 1-7 cm friss hó hullhat. Lokálisan ennél vastagabb hótakaró is kialakulhat – erre nagyobb eséllyel az északkeleti vidékeken (Észak-Borsod, Nyírség) lehet számítani, míg a legfrissebb számítások alapján az Észak-Dunántúlon kicsi a vastagabb hótakaró valószínűsége.

Majdnem az egész ország területén várható hó esés

Majdnem az egész ország területén várható hóesés

Az elsőfokú figyelmeztetés szerint, a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t, de a máshol akár 90 km/h-ra is felerősödhetnek. A friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön -6 és +5 fok között várható. A hőmérséklet az ország nagy részén a reggeli órákban éri el maximumát, délutánra már a Délkelet-Alföldön is fagypont alatti értékekre számíthatunk.

Az időjárás a hét hátralévő részében sem fog kímélni minket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzések szerint, pénteken és szombaton is extrém hideg várható. A hétvégén a csúcshőmérséklet egész nap mínusz tartományban maradhat, egyes helyeken lehet csak 1-2 fok.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?