Létrehozva: 2022.01.24.

Brutális mértékben fertőz már itthon az omikron, de van egy nagyon jó hír is

Hihetetlen méreteket ölt az új fertőzöttek száma, pár nap alatt a kétszeresére nőtt.

A Covid-19 új mutációja, az omikron minden eddiginél jobban fertőz már itthon. A múlt hét elejéhez képest gyakorlatilag kétszeresére nőtt a napi új fertőzöttek száma. Ám az árnyoldalak mellett egy kedvező tendencia is kirajzolódik.

A Ripost megnézte, hogy múlt héten miként alakult a napi új fertőzöttek mellett a kórházban és lélegeztetőgépen lévők, illetve az elhunytak száma. Örvendetes, hogy bár a fertőzések száma növekszik, a többi adat folyamatosan csökken, vagy stagnál.

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

Január 18-án, kedden 6851 új fertőzöttről adott ki adatot a koronavirus.gov.hu, ezen a napon 2689 fő volt kórházban, közülük 217-en lélegeztetőgépen. Az elhunytak száma ekkor még 94 volt.

Másnap, szerdán az új fertőzöttek száma már több mint kétszeresére 14890-re nőtt, ám már kevesebben, 2645-en voltak kórházban és 208-ra csökkent a lélegeztetett betegek száma. Az elhunytak száma is csökkent, ezen a napon 85 volt.

Január 20-án már ismét kicsit több volt a napi új fertőzött, egészen pontosan 15.526 ember, kórházban 2673-an, lélegeztetőgépen pedig 202-en voltak. Az elhunytak száma 71-re csökkent.

Január 21-én, pénteken már 15.957 volt az új fertőzöttek száma, kórházban 2674 fő, ezen belül lélegeztetőgépen 201 ember volt. A napi elhunytak száma 65-re csökkent.

Mindebből jól látható, hogy az omikron brutális mértékben fertőz, de közel sem okoz szinten súlyos problémákat, mint a delta variáns.

„Az omikron új kihívást jelent, mivel sokkal gyorsabban terjed, mint a korábbi variánsok. A jó hír viszont az, hogy habár gyorsan fertőz, nem okoz nagyon komoly tüneteket. Éppen ezért meg kellett változtatni néhány szabályt. Ezek február 15-től lépnek hatályba” – közölte Orbán Viktor miniszterelnök még péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hozzátéve, hogy a védettségi igazolvány is ekkortól minősül át oltási igazolvánnyá.

A karanténkötelezettségeket is megváltoztatták, hét napig kell elszigeteltségben maradnia a fertőzötteknek, ha viszont öt nap múltán negatív tesztet tudnak bemutatni, akkor szabadulhatnak a karanténból.

Az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámának megfékezése érdekében januárban és februárban is minden csütörtök és péntek délután, és szombaton oltási akciót szervezünk a kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben. Ezúttal is előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet felvenni az oltást. Továbbra is kiemelten várjuk az oltatlanokat és azokat is, akiknek már 4 hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat. A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani. Az oltási akciónapokon a 12 év feletti korosztályt várják az oltópontokon.

Az 5-11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.

A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90%-ra emelhető a védettség. A megerősítő oltás a 12-17 éves korosztályban is felvehető.

 

Ahogy azt a kormány már bejelentette, a negyedik oltás is már kérhető, akár a most zajló oltási akciók keretében is. A negyedik oltás kérhető 18 év felett, ha a 3. oltás beadása óta már eltelt 4 hónap. Az olthatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal és/vagy háziorvossal. Az oltóanyag választás minden esetben az o

ltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve a szakmai szempontok alapján dönt. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs.

Azon oltatlan személyek, akik fertőzésen átestek, várakozási idő nélkül a betegségből történt felgyógyulás után, olthatók.

 

Oltás a központi oltópontokon

Az oltási akciók időpontja a kórházi és kijelölt járásközponti oltópontokon (szakrendelőkben):

 

A kórházi oltópontokon és a járásközponti szakrendelőkben minden még rendelkezésre álló vakcina van: Pfizer, Sinopharm, Moderna, Janssen, AstraZeneca.

 

A központi oltópontok listája itt érhető el:

 

Oltás a háziorvosoknál

Természetesen a háziorvosok is folytatják az oltást a rendelési időben, illetve a rendelési időn kívül is szervezhetnek oltási akciónapokat. A hétvégi oltásért külön díjazásban is részesülnek.

A háziorvosok Pfizer, Sinopharm és Janssen vakcinákat igényelhetnek a megyei oltási munkacsoportokon keresztül. Aki a háziorvosánál szeretne felvenni az oltást, javasoljuk, hogy helyben tájékozódjon a helyi oltási akciónapokról.

 

Hozzájáruló nyilatkozatok

Az oltást jelentősen gyorsítja, ha az oltandó magával viszi kinyomtatva, kitöltve és aláírva a hozzájáruló nyilatkozatot.

Hozzájáruló nyilatkozat 3. oltáshoz:

Hozzájáruló nyilatkozat 4. oltáshoz:

Szülői hozzájáruló nyilatkozat 12-17 évesek oltásához

Szülői hozzájáruló nyilatkozat 3. oltáshoz 12-17 évesek oltásához

A korábbi lassú emelkedés után, több hetes tendenciát tekintve határozott növekedés látható a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyagának országos átlagkoncentrációjában. Tendencia tekintetében a vizsgált nagyvárosok közül Békéscsaba, Eger, Miskolc, Pécs, Szeged, Szekszárd, Tatabánya és Veszprém eredményeiben tapasztalható növekedés, csökkenés egyik vizsgált település esetében sem mérhető. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 15 település esetében az emelkedett, míg 7 mintavételi helyen a mérsékelt kategóriába sorolható.

Kérjük, éljen az ingyenes védőoltás lehetőségével!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

mandiner.hu

Miért rúgta ki a jóbarátját Novak Djokovics?

life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

mandiner.hu

Ez lesz Tokaj egyik szégyenfoltjának helyén

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

10 tuti húsvéti sütemény, aminek a locsolók is elkérik a receptjét

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Gulyás Gergely a műtétjéről: újra kellett tanulnom járni

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"