INSIDER

Megnyitotta a kapuit a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár

Feleannyi árussal, a járvány előtti évekhez képest sokkal kisebb területen nyitotta meg kapuit a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren.
  • Szerző: Ripost

Egy év kihagyás után újra megnyílt az Adventi és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren és a Bazilika előtti Szent István téren. Idén rendhagyó módon, hiszen a járványhelyzet miatt kapukkal kerítették körbe a bazár területét, és csak érvényes védettségi igazolvánnyal lehet belépni. Így jóval kisebb területen, kevesebb árus termékeiből lehet válogatni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A vásár még így is visszaadja a karácsony hangulatát, de az árusokat megviseli a helyzet: kevesebben vannak, és félnek is, hogy újabb zárlatok jönnek. Míg korábban több mint száz kézműves és ízműves árulhatta csodáit a vásáron, idén csak ötven.

Fotó: Metropol

Az árusok bizonytalanok

„Sokkal kevesebben vagyunk a vírus miatt. A bérleti díj szerencsére nem nőtt, de így is szinte versengeni kellett a helyekért. A hangulat szerencsére így is nagyon jó, csak félünk, mert nem tudjuk mikor zárnak le megint mindent” – nyilatkozta a Metropolnak Erika, a Csiribee Textilcsodák tulajdonosa.

A kordonon kívül is árulnak

Meglepően tapasztaltuk, hogy a szigorú beléptetőkapuk ellenére a Bazilikánál a zárt vásár külterületén is vannak árusok, akiknél védettségi igazolvány nélkül lehet vásárolni.

„Tíz éve árulunk ugyanezen a helyen, ez már a megszokott. De érdekes, hogy az emberek inkább sorban állnak és bemennek a kordon mögé, mert ott védettebbnek érzik magukat” – mondta az egyik árus.

 

Meglepő, de most is rengeteg a külföldi

„Szerencsére így is sok a vásárló, rengeteg a külföldi ahhoz képest, hogy tombol a vírus” –mondta el lapunknak Bogi, az Orsiékszer árusa.

A 4. járványhullám ellenére az első napokban meglepő módon főleg külföldi turisták látogatták a karácsonyi vásárt. Ennek persze az is az oka, hogy az étel-italárak nem annyira a magyar fizetésekhez vannak szabva. A tavalyihoz képest egyébként nem nőttek az árak, de egy négytagú család könnyen itt hagyhat 15 ezer forintot is, ha mindenki eszik egy ételt és iszik hozzá valamit...

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?