INSIDER

Ezekben a kerületekben büntetnek, ha egy családnak két autója van

Roham a bérletekért: vége az ingyenes parkolásnak, sok budapesti most váltja ki az éves engedélyét a kerületnél. Karácsony Gergelyék fővárosi rendeletére hivatkozva sok kerület, főleg az ellenzékiek, százezres díjjal büntetik, ha egy családnak második autója van!
  • Szerző: Ripost

A Fővárosi Önkormányzat rendeletére hivatkozva sok kerület – döntően ellenzékiek – sarcolja meg százezer forintos tétellel azokat a családokat, amelyeknek második autójuk van. Budapesten lakásonként két autóra lehet parkolási bérletet kérni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Metropol

A 23 kerületből tízben (IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII., XXIII.) teljesen ingyenes a parkolás a helyi lakosoknak, ötben pedig rendkívül olcsó, szinte ingyenes, hiszen évi 1-2 ezer, havi 100-160 forint körüli összegről van szó (II., III., VII., XI., XIV.). Tehát a kerületek nem lennének kötelesek Karácsonyék sarcát kivetni a helyi lakosokra...

Fotó: Metropol

Két olyan kerület van a fővárosban, ahol százezres díjjal lényegében megbüntetik a második autó fenntartását, az I. és a XIII. kerületben.

Hat másik kerületben az első autóért jelképes éves díjat kell fizetnünk, de szintén sok tízezres, néhol százezres tétellel büntetik a második autót, és a díj attól függ, hogy a kocsi milyen környezetvédelmi osztályba tartozik (a forgalmiban az V.9.-es rubrika). Minél jobb az autó besorolása, annál kisebb a fizetendő éves összeg (V., VI., VIII., IX., X., XII.). Tehát érdemes a rosszabb, idősebb kocsit elsőként megjelölni, amire szinte ingyenes a parkolás – írja a Metropol.

Fotó: Metropol

Előre kifizetted az éves parkolást? Így kérheted vissza a pénzed!

Részben jogszerű az előre kifizetett éves parkolási díjak visszakövetelése az önkormányzati parkolási cégektől – állítja a Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottsága. Többek felvetették ugyanis, hogy a járvány alatti ingyenes parkolás miatt az előre kifizetett parkolási díjak is visszajárnának. Az Autóklub szerint az előzetesen megfizetett bérleti díjak időarányos részét az autósok valóban visszakövetelhetik a kormányrendelettel ingyenessé tett várakozási időszak tartamára. A kérdést az Autóklub szerint a bérletesek és az érintett önkormányzatok közötti megállapodással célszerű rendezni, megállapodás hiánya, jogvita esetén ebben a tekintetben a bíróság bonyolult eseti mérlegeléssel dönthet – áll az Autóklub közleményében. Szóval vitás esetben nem lesz egyszerű menet, ha meg akarod kapni a pénzed, vagy legalább annak egy részét...

Fotó: Metropol

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?