INSIDER

CanSino és a CoviShield vakcina: itt van minden, amit a két új oltóanyagról tudni lehet

A hatóság döntése értelmében két új vakcina, a CanSino és a CoviShield oltóanyagok válhatnak a közeljövőben elérhetővé Magyarországon. Amennyiben a tárgyalások sikeresek lesznek és az újabb forrásból is érkeznek oltóanyagok – a korábbiakhoz hasonlóan – minden gyártási tételt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) jóváhagyása után lehet alkalmazni.
  • Szerző: Ripost

A CoviShield az AstraZeneca-vakcinához hasonló

A CoviShield lényegében csak a nevében különbözik az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett AZD1222 nevű vakcinájától. Az AstraZenaca, és így a CoviShield is egy szaporodásra képtelen adenovíruson alapul, ebbe „csomagolták” az új típusú koronavírus tüskefehérjéjét, ami a szervezetbe jutva kiváltja a szükséges immunválaszt, és megtanítja az immunrendszert a SARS-CoV-2 elleni védekezésre – írja a hazipatika.com.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Illusztráció: MTI/Mészáros János

Nemcsak ebben egyezik meg azonban a két vakcina. Mind tárolásában (mínusz 2 és plusz 8 fok között), mind adagolásában (2 dózis, 4-12 hét eltéréssel), mind hatékonyságában (akár 90 százalékos) ugyanazt tudják.

Convidecia, az egydózisos kínai vakcina

A kínai CanSino Biologics vállalat koronavírus vakcinájáról, mely Convidecia néven került forgalomba egyelőre annyi tudható, hogy az a késői stádiumú vizsgálatok alapján 65,7 százalékos hatékonysággal előzi meg a betegség. Ám az utolsó klinikai fázisban 90,98 százalékos hatékonyságúra vizsgázott a súlyos Covid-19 megelőzése tekintetében. Bár a 65,7 százalékos általános hatékonyság elsőre kevésnek tűnhet, 50 százalék felett a WHO szerint már minden oltás hatékonynak tekinthető.

A kínai Convidecia az AstraZeneca-vakcinához hasonló vektorvakcina. Pozitív tulajdonsága, hogy egydózisos oltás, akárcsak a Johnson&Johnson vakcinája. Mindemellett könnyebben tárolható és szállítható, mivel nem igényel mélyfagyasztást. A gyártó 2021 végéig 500 millió dózis előállítását tervezi.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?