Létrehozva: 2019.10.29.

Cikázott a horrorkamion, hiába villogtak rá

Sűrű ködben imbolygott az a szerb kamion, ami végül tömegkatasztrófát okozott az M5-ös autópályán.

A Ripost beszélt egy szemtanúval, aki épphogy megúszta: alig 1-2

perccel azután, hogy ő megelőzte, a billegő kamion 7 embert ölt meg…

„Én is az M5-ösön autóztam Budapest felé hajnalban. Egy cikázó

kamionra emlékszem, amire többen is rávillantottak. Láttam, hogy valami nem stimmel, igyekeztem minél hamarabb megelőzni. Szerencsére nagy nehezen sikerült, a többi autós hiába akarta figyelmeztetni a kamionsofőrt. A balesetről aztán a hírekből hallottam, meghűlt bennem a vér, amikor tudatosult bennem: csak egy-két perccel kerültem el azt a katasztrófát, ami aztán 7 ember életét követelte” – mondta lapunknak Kozma Zsolt, aki korábban szintén dolgozott kamionosként.

Fotó: MTI

Elaludhatott a sofőr

- A kamion mozgásából azt valószínűsítem, hogy elbóbiskolhatotta sofőr – tette hozzá Zsolt, akitől azt is megtudtuk: a kamionosok egyfolytában maximum 4,5 órát vezethetnek, utána kötelező 45 perces pihenőt tartani. Kozma Zsolt azt is elmondta: sajnos sok munkáltató azt írja elő, hogy vasárnap este tízkor, esetleg nyolckor is induljon el a sofőr. Hétfő hajnalban ködben, fáradtan vezetni pedig életveszély…

„Jobb esetben ilyenkor ledől délután egy kicsit aludni, majd levezet 9-10 órát, egyszer-kétszer megszakítva a kötelező 45 perces pihenővel. Régebben még mágnessel át lehetett verni a tachográfot, ám manapság ezek is digitálisak, így nagyon nehéz őket manipulálni” – tette hozzá Kozma Zsolt.

Fotó: MTI

Azonnal kiégett a két személyautó

A hétfő hajnali ködben 2 óra 30 perc körül az M5-ösön Budapest felé tartó szerb kamion átszakította a szalagkorlátot, majd áttért a szemközti sávba. Két szintén külföldi rendszámú személyautó is nekiütközött a vontatmányának. A kamion és az autók azonnal lángrakaptak, a személykocsikban ülő 7 embernek nem volt esélye atúlélésre, bennégtek a járművükben. A Ripost információi szerint 2gyermek és 5 felnőtt ült bennük, szintén külföldiek. A szerb kamionsofőr kisebb karcolásokkal megúszta, őt lapzártánk idején még kihallgatta a rendőrség.

Fotó: M1

Ez az elátkozott szakasz az M5-ösön

A hétfő hajnali baleset Balástya közelében, a 147-es kilométernél történt. Ez a szakasz az M5-ösön a külföldi kamionok „halálszakasza”, ez volt a 3. ugyanilyen eset. 2010 januárjában szintén egy kamion tarolt Kistelek és Balástya között. A bolgár kamion borral megpakolva Budapest felé tartott, majd Balástya után 2 kilométerrel ugyanígy átszakította a szalagkorlátot és áttért a szembesávba. Itt maga alá gyűrt egy magyar személyautót, majd fejre fordulva az árokba csúszott. A bolgár kamionsofőr könnyebben, utasa súlyosan sérült, leszakadtak a lábai. A magyar Hyundai sofőrje súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, 43 éves utasa, egy szegedi nő pedig meghalt.

2012 augusztusában szintén az M5-ösön haladt Budapest felé egy ugyancsak külföldi kamion. A román szerelvény Kisteleknél, a 144-es km-nél defektet kapott. A fát szállító teherautó átszakította a szalagkorlátot, a farakomány az autópályára dőlt ki, a kamion pedig az oldalára borult. Csak azért nem történt tömegkatasztrófa, mert szerencsére épp nem jött szembe senki, így nem ütközött össze másik gépkocsival.

Fotó: MTI

Miért nem véd meg a szalagkorlát?

Sokan kérdezik az interneten, hogy megfelelő minőségű volt-e az autópályán a szalagkorlát, hiszen a bolgár kamion úgy ment át rajta a szembesávba, mint kés a vajon. A 17 magyar áldozatot követelő veronai buszkatasztrófa ügyében például a vádlottak padján ülnek az olasz autópályamérnökök.

„Úgy vélem, egyetlen szalagkorlát sem képes megfelelni egy ilyen erőhatással szemben” – mondta lapunknak Kliment Mihály. Az okleveles közlekedésépítő mérnök, okleveles igazságügyi szakértő hozzátette: az M3-as autópályán vannak összefűzött beton elválasztó elemek, ám azok sem képesek megfogni egy 80-100 kilométeres sebességgel haladó kamiont, főleg ha meg van pakolva.

Fotó: M1

Bizonyára vizsgálni fogják, hogy a szalagkorlát a tervezés és azengedélyezés során megfelelt-e az akkori előírásoknak, ahogyazt is, hogy a forgalomba helyezés után történt-e korlátcsere,ha igen, ugyanolyan minőségűt építettek-e be – fogalmazott a szakértő. Kliment Mihály szerint, ha gondos a bíróság, azt is megkérdezik majd az eljárásban, hogy változott-e az átadás óta például a pályaszint magassága.

Kliment Mihály azt mondja: az elmúlt másfél hónapban történt közel 100 halálos áldozatot követelő baleset nagyon sok, ezért jónak tartaná, ha a gyorshajtókat például azonnal kiszűrnék a forgalomból és nemcsak két hét múlva kapnának egy csekket.

A történtekről a police.hu azt írta: a baleset feltehetően műszaki hiba miatt következett be. Az egyik kiégett személyautóban egy négytagú román család utazott, míg a másik jármű utasainak azonosítása még tart.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elítélték a mozdonyvezetőt, aki kisiklatta a vonatot Tatabányánál

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Házasság első látásra Csabi: Még egy peteérést bevárok

mandiner.hu

„Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

hirtv.hu

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

INSIDER

„Harcolni fogok azért, hogy élhessen!” - sokan támogatják Dominikot, akin csak az 1,3 milliárdos terápia segíthet

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek