INSIDER

Civilek és polgárőrök húzták ki a túlélőket

A közelben úszó hajókról sokan látták a katasztrófát, a Rubin nevû hajón utazók hallották is a kétségbesett emberek kiáltozását. Úgy tudják, hogy a közelben levő hajókon lévők mentették meg a túlélőket . Ezt megerősítette a Hableány üzemeltetője is.
  • Szerző: Ripost

„Hatalmas összefogás volt a baleset után, a Dunán tartózkodó hajók rögtön a Hableány segítségére siettek, életüket kockáztatva próbáltak menteni"-mondta el a %%-nak Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck szóvívője.

Ezernél több zseblámpa világított a parton a vízbeesettekért: a civilek mellett rengeteg szervezet bekapcsolódott a mentésbe tegnap hajnalban a Parlament előtt, hogy a Hableány hajóról a vízbe zuhant utasokat és a legénységet megtalálják. Lapunknak több polgárőr és önkéntes tűzoltó is megszólalt, akik csapataikkal órákon át keresték a túlélőket.

„Én éppen otthon voltam, amikor a közösségi médiában észrevettem a borzasztó hírt" - kezdte Dienes Andor polgárőr. 

„Miután jött a polgárőrségtől a konkrét riasztás, akkor már többen is úton voltunk a Dunához. Amikor odaértünk, láttuk, hogy nagyon sok szervezet kiérkezett a helyszínre. Beálltunk hozzájuk, és az ottani vezetők hamar fel is osztották az átvizsgálandó területeket. Nagyon szakadt az eső és nagyon erős a Duna sodrása, ez borzasztóan megnehezítette a feladatunkat. Megvizsgáltuk a partszakaszt és a belógó drótokat és mólókat, dokkoló hajókat is. Mindenki próbált segíteni. Egy szó nélkül kinyitották nekünk a hajókat, hogy átvizsgálhassuk, hogy esetleg a hajók oldalánál fennakadt-e valaki"…  „Rengetegen jöttek ki, akárhová néztem, csak az elemlámpákat láttuk mozogni. Nagyon gyorsan ment víz, láttunk néhány uszadékot is. Rámentünk a mólókra, próbáltunk behajolni és benyúltunk a vízbe, és őrülten vitte a víz. Ha beljebb megyünk, valószínűleg minket is elsodort volna a Duna. Órákig tartott a keresés, szinte mindenkit a haza kellett küldeni, nem akarták abbahagyni a keresést. Láttam a túlélőket, mély döbbenet lett úrrá rajtuk…"

A Zuglói Polgárőr és Tűzoltó Egyesület tagja, dr. Való Viktor szolgálatparancsnok is jelen volt a mentésnél, ők foglalkoztak a holttestekkel. 

  „ Nagyon hamar kiértek az egységeink a helyszínre" – kezdte Viktor.

„ Mi a Lágymányosi hídhoz mentünk, ahol az volt a feladatunk, hogy pásztázzuk a vizet, hátha látunk túlélőket. Eközben a kutató-mentő hajók előttünk tartották a kutatást. Ezután jött a döbbenet! A Kopaszi-gátnál a vízirendészet stégszerű állóhajóján kiemeltek nekünk három holttestet. A mi feladatunk a holttestek letakarása volt, majd fel kellett vinnünk a vízi rendészet területére, ahol a szemlét megkezdték."

 

Mi próbáltunk újraéleszteni

egy vízbe esett nőt!


"Rozsos Zsolt vagyok, és a Rózsadomb polgárőr és önkéntes tűzoltóság egyesületnél láttam el szolgálatot, a tegnapi nap folyamán szerparancsnokként. Miután megtudtuk, hogy felborult az a hajó és emberek kerültek a vízbe, a feladatunk az volt, hogy hőkamerával és reflektorokkal átvizsgáljuk a Dunának a budai oldalán lévő partszakaszokat, és ha ott mentésre szoruló személyeket látunk, jelezzük a vízben lévő mentő csapatoknak. A feladatunk ellátása során egy vízi jármű - amiben hivatásos tűzoltó kolléga volt - jött a parthoz, körülbelül a budafoki vasútállomással egyvonalban, amiből egy hölgyet emeltek a partra. Az ő újraélesztését kezdte meg a csapatunk. Ehhez csatalakozott hozzánk a vízi mentéstől egy mentőtiszt.

Hosszú ideig folyt az újraélesztés, de sajnos nem jártunk sikerrel.

Láttuk, hogy pillanatok alatt mekkora erők lettek megmozgatva és több százan indultak a bajba esettek segítségére."

És ezeket olvastad már?