INSIDER

Civilek is jelentkezhetnek űrhajósnak, hamarosan kezdődik a kiválasztás

Nemcsak kiképzett vadászpilóták, civilek is jelentkezhetnek magyar űrhajósnak, gyakorlatilag bárki, aki a nem túl szigorú követelményeknek megfelel. Még ebben a félévben meghirdetik a pályázatot és nyilvánosan választják ki, hogy ki repülhet az űrbe. A Ripostnak egy kétgyermekes édesanya elárulta: ő is pályázik!
  • Szerző:

Hamarosan megkezdődik a magyar űrhajós kiválasztása, jelenleg a program részleteit dolgozzák ki, azt egy magyar-orosz államközi szerződésbe foglalják, ezután nyílik meg a lehetőség a jelentkezésre. Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos elmondta: a teljes nyilvánosság bevonásával választják ki az űrutazót, aki civil is lehet.

Fotó: facebook

„Arra számítunk, hogy többszáz jelentkező lesz, ami azért fontos, mert így van rá esély, hogy a legalkalmasabbat válasszuk ki” – mondta el lapunknak az űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

„Az űrhajósunk 3-6 hónapig tartózkodik majd az űrállomáson, ami rengeteg tudományos kísérletre ad lehetőséget, ám nagy igénybevételt jelent”- tette hozzá.

Fotó: NASA / Getty Images

Bár eleinte csak képzett vadászpilótákból lehetett űrhajós, ma már civilek is jelentkezhetnek, még repülőt sem kell tudni vezetni. A nemek között nem tesznek különbséget, a nőknek ugyanolyan jó esélyeik vannak. Az orosz nyelvtudás nem feltétel, de a kiképzés során meg kell tanulni, mert a Szojuzon minden felirat oroszul van, arról nem beszélve, hogy a magyar űrhajós az orosz modulban lakik majd és orosz eszközöket fog használni.

A terv szerint 2024-ig hajtjuk végre a küldetést, ez egyben azt is jelenti, hogy legalább két magyar űrhajóst kell kiképezni 2022-2023-ban. Míg a válogatás egy része várhatóan a kecskeméti Repülőorvosi Kutatóintézetben zajlik majd, addig a kiképzés jórészt Oroszországban történik.

Ahogy annak idején Farkas Bertalannak Magyari Béla volt a párja, ezúttal is párban kell majd kiképezni a magyarokat. Ahogy azonban Ferencz Orsolya elmondta, ezúttal a tartalék ember is óriási lehetőséghez jut, hiszen a megnövekedett űrforgalom miatt bármikor bevonhatják majd egy misszióba.

1980. április 1.
Farkas Bertalan az elsõ magyar ûrhajós az ûrruhában. A magyar ûrhajós a Szojuz-36 fedélzetén Valerij Kubászov szovjet ûrhajós társaként 1980-ban 8 napot töltött a világûrben.
MTI Fotó: Németh Ferenc
Fotó: Németh Ferenc / MTI

„Nem élhetek azzal, hogy meg sem próbáltam”

A -nak interjút adott egy kétgyermekes budapesti édesanya, aki a bejelentés óta készül a jelentkezésre.

„Nem tudnék azzal együtt élni, hogy meg sem próbáltam” – mondta lapunknak. Egyelőre nem szeretné felfedni kilétét, nem akarja, hogy rajta élcelődjenek – pedig ő komolyan gondolja a küldetést.

„Mindenben megfelelek az eddig nyilvánosságra hozott feltételeknek” – tette hozzá.

„Igaz, természettudományos végzettségem csak közvetetten van: a húgom geológus, a kőzetekről írta a szakdolgozatát. Vele együtt sokat tanultam én is. Felsőfokon beszélek angolul, németül, románul és magyarul, nem gond megtanulni oroszul is. Rendszeresen sportolok. A férjem támogat, ismer engem és sosem veszi félvállról az elképzeléseimet, tudja, ha nekivágok valaminek, azt megcsinálom. Mindenkiben kétszer annyi van, mint amennyit elhisz magáról! Én úgy érzem, itt kell hagynom a lábnyomomat a világnak. Ezt természetesen megteszem a gyermekeimen keresztül is, de nagy dolog lenne, ha legalább az űrhajós jelöltek közé bekerülhetnék.”

Mindössze egy dolog miatt aggódik: az akadály lehet az egészségügyi alkalmasságnál, hogy mindkét gyermekét császármetszéssel hozta a világra.

Applikáció is segít

Az orosz Roscosmos honlapján megtalálható, kiből lehet űrhajós, ráadásul egy applikáció is segíti az érdeklődőket. A „Hogyan válj asztronautává?” applikáció egy 7 napos, ingyenes program, aminek során segítségeket és tanácsokat kap az ember arra nézve, hogyan juthat el az űrbe.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?