INSIDER

A Covid-járvány után újabb veszély fenyeget: teljes készültségben a mentőszolgálat

A hőségben napi 3300 helyett 3800 bejelentés érkezik a diszpécserekhez. Teljes kapacitással dolgozik a mentőszolgálat. Győrfi Pállal beszélgettünk.
  • Szerző: Ripost

Gőzerővel dolgoznak a mentők: a járvány után most a hőség miatt van sok munkája az egyszerre szolgálatban levő közel kétezer mentősnek. Kell is az ember, mert az átlagos napi 3300 helyett a kánikulában 3800 bejelentés érkezik a diszpécserekhez.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője (Fotó: Bors)

„Ez a hőség még az egészséges embereket is megviseli, az idősek, szívbetegek szervezetét pedig még hatványozottabban terheli a harmadfokú riasztású kánikula. Főleg az ő egészségükért kell aggódni” – mondta el a -nak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A szakember hozzátette: szerencsére a mentőautók már korszerűek, az új kocsikban klíma is van, ami javít a munkavégzés helyzetén.

A trópusi hőség az egészséges szervezetet is megterheli (Fotó: Shutterstock)

„A hőség a kollégákat is próbára teszi, akiknek nem mindig klimatizált környezetben, hanem forró helyszíneken is kell dolgoznia, ez pedig a mentősöknek is komoly fizikai megterhelést jelent” – árulta el a szóvivő.

Speciális veszélyeket hordoz a nyár

Győrfi Pál szavaiból kitűnik, hiába tűnnek közhelyesnek az általános nyári szabályok, azokat nem lehet elégszer elmondani.

Ilyen forróságban el is ájulhatunk, ha nem iszunk elég folyadékot – képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

„Akik a tűző napon tartózkodnak, és nem isznak elég folyadékot, elájulhatnak. Az utakon az éles napfény, a meleg miatt a sofőrök reakcióideje megváltozik. Fáradékonyabbak és figyelmetlenebbek, ezért megnő a balesetek száma is. Emellett minden figyelmeztetés ellenére a tipikus nyári balesetek, mint például a vízbefulladások száma is nő. Mindig elmondjuk, hogy lehetőleg gondosan válasszuk meg, hogy hol fürdünk. Biztonságos fürdőhelyekre menjünk, ne a bányatavakban, alattomos sodrású folyókban fürödjünk – hívja fel a figyelmet a szakember.

Kisgyerek – nagy veszély

Egy figyelmetlen pillanat elég a bajhoz, s a nyári jókedvből aggodalom vagy katasztrófa is lehet. Különösen érvényes ez a kisgyerekekre.

Soha ne hagyjuk a pancsoló gyerekeket felügyelet nélkül (Fotó: Ripost)

„A gyerekek keresik a vízfelületeket, ami lehet akár egy kerti pancsoló is, ahol bizony elcsúszhatnak és belefordulhatnak a vízbe. Éppen ezért soha ne hagyjuk őket felügyelet nélkül, még a pancsolójukban sem! Tudom, hogy ez nem könnyű, nekem is van négy gyermekem, de elengedhetetlen feltétele annak, hogy tényleg szép legyen a nyarunk” – magyarázza a szóvivő.

Nyáron extrán büntethet az alkoholmámor

Szomjoltásra nincs jobb a hűs, tiszta víznél, sokan mégis az alkoholt választják, ha megizzadnak. Utóbbiak nem gondolnak bele, hogy ebből milyen könnyen baj lehet a nyáron. A kánikulában már a kevés alkohol is az ember fejébe száll. Sok esetben azért hívnak minket, mert a földön elalszik az ittas ember. Ez pedig, ilyen hőségben akár életveszélyes is lehet” – figyelmeztet Győrfi Pál.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?