INSIDER

Csak úgy özönlenek az illegális belépők a déli határnál

Az egy hetes statisztika eléri a 3000-es átlépési kísérletet.
  • Szerző: Ripost

Magukat főként afgán, szír, tunéziai, pakisztáni és szomáliainak valló menekültek próbáltak bejutni Magyarországra, de a határrendészek még időben el tudták őket csípni.

Az elmúlt pár nap statisztikája közül a pünkösdi hétvége volt a legaktívabb, akkor 1625 határsértővel szemben intézkedtek.

Döbbenetes statisztika

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a nak elmondta:

A Csongrád megyei szakaszon naponta (!) átlagosan akár 200 illegális menekültet is elfognak a határrendészek, döntő többségében fiatal férfiakat.

Az Ázsiából, Afrikából útra kelő migránsok saját okmányaikkal többnyire legálisan eljuthatnak az Európai Unió schengeni határáig, de Magyarországra már nem érvényes az útlevelük.
A zöldhatárnak többen már úgy vágnak neki, hogy előtte megsemmisítik az irataikat, és elfogásukkor szírnek mondják magukat, abban a reményben, hogy az ottani háborús helyzet miatt az EU-ban megkaphatják a menekültstátuszt.

Vállalják a kitoloncolást

A Koszovóból érkező határsértők kifejezetten arra utaznak, hogy visszaküldjék őket hazájukba.
Szenti Szabolcs sajtószóvivő hangsúlyozta:

Abban reménykednek és tipikusan az az érdekük, hogy a kitoloncolás után újra megpróbálkozhassanak az átszökéssel.

Trükkös módszerek

Akik nem a zöldhatáron próbálnak átjutni, azok a közúti határátkelőt használják. Nem kirívó eset, hogy a tehergépkocsik rakodóterében húzzák meg magukat a menekültek, egymás hegyén-hátán.
Volt olyan sofőr viszont, aki a csomagtartóban rejtett el egy 21 éves román férfit, pokróccal letakarva.

A sofőr ellen a hatóság embercsempészés, míg a csomagtérben megbújó fiatalemberrel szemben tiltott határátlépés kísérlete miatt indított eljárást.

Az elmúlt 2 napban elfogott illegális határsértők közül voltak, akik menekültstátusz iránti kérelmet nyújtottak be, ezért átadták őket az illetékességgel rendelkező Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársainak.

És ezeket olvastad már?