Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.02.15.

Zsigó Róbert: ezen a területen átvállalja a kormány az áfát a családoktól

A családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolt újépítésű ingatlanoknál a kormány átvállalja az 5 százalékra csökkentett áfát a Gazdaság-újraindítási akcióterv keretében.

Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára a kormány közösségi oldalára feltöltött videójában kiemelte:

2021. január 1-jével elindult minden idők legnagyobb otthonteremtési programja. Az áfa megfizetése alól azok a családok mentesülhetnek, amelyek legalább egy gyermeket nevelnek vagy várnak, új építésű lakást vesznek vagy generálkivitelezővel építtetnek, illetve igénybe veszik a csok-ot.

Fontos bejelentést tett Zsigó Róbert (Fotó: MTI)

A teljesen áfamentes vásárlási lehetőséggel akkor lehet élni, ha az ingatlan alapterülete lakás esetében nem haladja meg a 150, családi ház esetében pedig a 300 négyzetmétert – részletezte.

Az áfa átvállalásával az állam segít a gyermekeket vállaló, gyermekeket nevelő családoknak, hogy megfelelő otthonhoz jussanak, segít a munkahelyek megőrzésében, illetve új munkahelyek teremtésében, továbbá a lépés hozzájárul a gazdaság újraindításához is – összegezte a parlamenti államtitkár.

Orbán Viktor hétfőn napirend előtt szólalt fel az Országgyűlés tavaszi ülésszakának kezdetén. A miniszterelnök kifejtette, hogy a kormány milyen lépéseket tett idáig és tesz ezután a gazdaság újraindításáért és a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak leküzdéséért. Összeszedtük a legfontosabb bejelentéseket, és részletezzük, miről szólnak.

Öt százalékra csökkent a lakásépítés áfája

Az idei év január 1-től bizonyos feltételek esetén 27 százalék helyett 5 százalékos áfa terheli csak az új építésű lakások értékesítését, valamint az új építésű lakások vállalkozási szerződéssel történő megépítése kapcsán az építési szolgáltatás árát. Így például, ha valaki 2021. január elseje után új építésű ingatlant vásárol – ami lakás esetén nem haladja meg a 150, háznál a 300 négyzetméteres alapterületet -, akkor a mostani 27 százalékos áfa helyett csak 5 százalékot kell fizetnie. Egy 30 millió forintos ingatlan vásárlásakor ez 6,6 millió forintos áfamegtakarítást jelenthet, egy 50 millió forintosnál pedig 11 milliót. Ahogy korábban megírtuk, a támogatás legfontosabb feltétele, hogy a kedvezményes 5 százalékos adómértékkel áfás számla csak annak állítható ki, aki nem áfaadóalany. A második fontos feltétel, hogy abban az esetben csökken 5 százalékra az áfa, ha az ingatlan első rendeltetésszerű használatbavétele óta még nem telt el két év. Szintén kiemelendő, hogy az új építésű lakások vásárlásánál az 5 százalékos áfa is visszaigényelhető, és elengedik a vagyonátruházási illetéket a használt és az új építésű lakások vásárlása esetében is. Ennek az a feltétele, hogy a vevő igényelje a csokot a vásárláshoz.

Elindult a lakásfelújítási program

Emellett elindult a lakásfelújítási program is, amelynek lényege, hogy a gyerekes vagy gyermeket váró családok a lakásfelújításra fordított összeg felét, maximum 3 millió forintot, utólag vissza nem térítendő támogatásként kapják az államtól. Az érintettek az idei év február elsejétől a korszerűsítéshez államilag támogatott, maximum 10 éves futamidejű, minimum 3 százalékos kamatozású hitelt igényelhetnek.

A bajba jutott vállalkozások bértámogatást kapnak

A magyar kormány február elsejétől tette lehetővé, hogy az utólagos finanszírozás helyett előre megkapják az állami bértámogatást az ezt igénylő vállalkozások, a munkavállalók bértámogatása pedig már az aktuális hónap elején megérkezik a cégekhez. Ez a lépés több olyan szektort is érint, amelyek bajba jutottak a koronavírus-járvány miatt, ezek közé tartoznak például a vendéglátóhelyek, a szállodák és a finesztermek üzemeltetői is. A kormányzat a kifizetések felgyorsítása, egyszerűsítése, illetve a rendeletmódosítás értelmében, az utólagos kifizetés helyett a vállalkozásoknál támogatási előlegként jelentkező pénzügyi segítségről döntött. Emellett szintén bevezettek ágazati bértámogatást is, amelyet már több mint 100 ezren igényeltek, és mivel a korlátozásokat továbbra is fenntartják, ezért a programot március 10-ig meghosszabbították. Az ágazati bértámogatásra igényelhető maximális mérték a minimálbér másfélszerese, személyenként havi bruttó 241 500 forint. Ennek a programnak a lényege, hogy a bérek felét az állam, a másik felét a munkaadó állja, akiknek a program időtartama alatt járulékot sem kell fizetniük. Ez összességében azt jelenti, hogy a munkaadók terhének kétharmadát az állam állja, mindeközben pedig felére csökken a kis- és középvállalkozások iparűzési adója is.

Történelmi bértámogatást kapnak az orvosok

Január elsején életbe lépett minden idők legnagyobb hazai orvosi bértámogatása. Ennek köszönhetően egy kezdő rezidens orvos az eddigi 255 ezer forint helyett 481 ezer forintot vihet haza, az összeg pedig 2023-ban már 687 ezer forintra emelkedik. Egy 26 éves jogviszonnyal rendelkező orvos tavaly 529 ezer forintot keresett, ezentúl viszont már 1 millió 256 ezer forintot kap, amely 2023-ra eléri az 1 millió 794 ezer forintot. Az első emelt béreket februárban folyósítják, a béremelés pedig az orvosokat, szakorvosokat, fogorvosokat, szakfogorvosokat, gyógyszerészeket, szakgyógyszerészeket, illetve a kormányrendeletben meghatározott munkakörben egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottakat is érinti.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Van pénze? Ha igen, erre költse, mert megéri!

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Itt a Lidl nagy dobása: ilyen még nem volt egyik hazai boltban sem!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát

INSIDER

„Kérsz egy golyót?” – Játékfegyverrel kirabolta a pizzafutárt egy férfi Hevesen