INSIDER

Csókay élő gyerekeken is gyakorolt a sziámi ikrek szétválasztása előtt

A sziámi ikrek szétválasztását végző idegsebész már kívülről látja a történteket és meg is osztja az igazságot a nagyvilággal, naplóbejegyzés formájában.
  • Szerző: Ripost

Hamarosan kiderül az igazság a sziámi ikrekről és a szétválasztó műtétről, arról is szó esik, hogy Csókay gyakorolta a szétválasztást. Dr. Csókay András, a Honvédkórház Semmelweis-díjas idegsebésze azzal írta be magát a hazai orvostörténelembe, hogy végrehajtott egy orvosi bravúrt: szétválasztottak egy, a fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

csókay gyakorolta

Fotó: Cselekvés a Kiszolgálatottakért Alapítvány

Rabeja és Rukia történetét mi, magyarok is végigizgultuk, tízezrek imádkoztak a műtétsorozat sikeréért. A magyar orvosok végül elvégezték a kockázatos műtétet, szétválasztották az ikerpárt. De Csókay szerint azonban nem minden úgy történt, ahogy azt a hivatalos kommunikáció során elmondták.

csókay gyakorolta

Fotó: Kisalföld / Baranyai Edina

Mint ahogy a megírta, nem csak a sikerről szólt a szétválasztás, sokszor életveszélyben voltak az ikrek. A szörnyű igazságról a Mária Rádió oldalán ír naplót a neves idegsebész.

„2018 elejétől a reggeli, megszokott bonctani gyakorlataimat már az ikreknek rendeltem alá. Több mint 300 gyakorlatot végeztem és közben a Jézus-imát mondva, még 4 további innovációt kaptam az Úrtól.„- emlékszik vissza a gyakorlás időszakára Csókay.

A csoda megtörtént, a későbbi kimeneteltől független, önmagában is egyedülálló az idegsebészeti bravúr, de a kommunikáció során már gondok merültek fel.

„Hangsúlyozva, hogy az ötlet Jézusé, amit István bravúrosan végrehajtott. Ennek a kommunikációja során már gondok merültek fel, az utolsó boldogmondásnak megfelelően”

Kiderült: Csókay gyakorolta a szétválasztást, a forgatást pedig élő gyerekeken próbálta ki.

Folytattuk a munkát, nemcsak boncteremben , hanem élő gyerekeken is gyakoroltuk a forgatási helyzeteket.„ - mondta el Csókay.

„ Néha nagy félelem fogott el, mi lesz, ha még az asztalon meghalnak a gyerekek” - vallotta be a doktor. Hangsúlyozta: a felesége mindvégig lelki társa volt a felkészülésben, esténként együtt hallgattak szentmisét és szentáldozást végeztek.

Az is kiderült, hogy hatalmas szervezői munka volt a dakkai műtét és rengeteget köszönhetnek az adományoknak.

A sikeres bőrtágító műtétről és a sziámi ikrek budapesti tartózkodásáról is beszélt az idegsebész, fény derült egy másik problémára is. Az egyik kislánynak veseelégtelensége volt.

„A kivizsgálás során az egyik kislánynál súlyos veseelégtelenség látszott, az ikertestvére az agyi közös véráramon keresztül tisztította az ő vérét is. Sikeres műtét esetén művesekezelésre, esetleges későbbi transzplantációra is fel kellett készülni. Imában kértük a Jóistent, hogy segítsen„ – ecsetelte a neves idegsebész.

Mint ahogy azt a megírta, Csókay András idegsebész naplót indított a Mária Rádió oldalán. A napló már megjelent részeiben köntörfalazás nélkül mondja el a szörnyű igazságot az idegsebész, mert sok minden nem úgy történt Dakkában, ahogy megírták. A hivatalos kommunikációban a sziámi ikrek szétválasztásáról a hozzáértés hiánya miatt nem esett szó megfelelő súllyal az életveszélyről, a fertőzésről és az aggódásról.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?