INSIDER

Decembertől kerülhet Magyarországra az orosz vakcina

Arról is tárgyalnak az oroszokkal, hogy Magyarországon is lehessen gyártani vakcinát.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus elleni orosz oltóanyag engedélyezése hatalmas mérföldkőhöz érkezik a jövő héten, ami lehetővé teheti, hogy Magyarország decembertől kis mennyiségben, januártól pedig nagy mennyiségben vásároljon ebből a vakcinából – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton, a Facebookon közvetített felvételen.

Szijjártó Péter a keleti irányú vakcinabeszerzésre vonatkozó tárgyalásairól beszámolva elmondta, az orosz féllel a licenc megvásárlásának lehetőségéről is tárgyalnak, hogy Magyarország helyben is elő tudja állítani az oltóanyagot.

Közölte továbbá, hogy Magyarország egy kínai állami vakcinagyártónál is regisztrálta vásárlási szándékát, valamint két magántulajdonú társasággal is kapcsolatban áll, aminek eredményeként Magyarország az elsők között juthat oltóanyaghoz Európában.

Karanténnapló-5. nap

Karanténnapló – 5. nap
Keleti irányú vakcinabeszerzés állása

Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. november 7., szombat

Egészségi állapotáról Szijjártó Péter elmondta, a megfertőződése miatt elrendelt karantén ötödik napján a Covid-19 betegség néhány tünete, így például a fejfájás és végtagfájdalom erősödött nála, míg a nátha tünetei és a köhögés csillapodott.

Jó esélyünk van arra, hogy európai, kínai és orosz vakcina is időben jusson Magyarországra, és megfelelő ellenőrzés után elérhetővé tegyük azok számára, akik önkéntesen be akarják magukat oltatni, mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki szombaton kutatókkal egyeztetett a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Hozzátette, addig tisztában kell lenni, hogy mi történik körülöttünk, különösen fontos Ausztria, amely – ahogy fogalmazott – a mi laboratóriumunk. Elmondta, ma beszélt Sebastian Kurz osztrák kancellárral is. Azt is közölte, hogy hétfőn az Operatív Törzs ülésén további egészségügyi döntések várhatók.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: a Karmelita kolostorban tartott megbeszélésen részt vett Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja, Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikusa, valamint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

Már látszik az alagút vége, mivel egyre megbízhatóbb információk vannak a vakcinákról, és 90 nap múlva adott esetben lehet valamilyen vakcina – minderről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! – című műsorában. Folyamatosak az ellenőrzések országszerte, és mindent bezárnak, ha nem tartják be a szabályokat.

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy az Operatív Törzs reggelente áttekinti a helyzetet. A legfontosabb, hogy mi lesz. November 21-én kell majd 2240 intenzív ágy. A miniszterelnök szólt arról is, hogy vannak, akik könnyedén vészelik át a járványt, de Szőcs Géza tragédiája is mutatja, hogy ebbe bele lehet halni. December 10-én 4480 intenzív ágy kellhet, itt van a teljesítőképesség határa – tette hozzá.

Várhatóan hamarosan döntés születik a halasztható műtétek elhalasztásáról. A meghaltak átlagéletkora 76,1 év – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint ez azt mutatja, hogy a fiatalok ne keverjék össze az egészségügyi állapotukat az idősekével. A szüleink nem pótolhatók – tette hozzá. A hazai 3200 hazai településből 700 olyan hely van, ahol nem jelent meg a fertőzés. 7 iskolában nincs oktatás, 23 iskolában távoktatás és 78 iskolában vegyes oktatás van – mondta Orbán Viktor.

 

És ezeket olvastad már?