INSIDER

Egymást kérdezgetik az emberek, hogy a delta vírus, vagy allergia – Rusvai megadta a választ

Delta mutáns vagy megfázás?
  • Szerző: Ripost

Az őszies, hűvösebb idő új lendületet ad a szezonális vírusoknak, amilyen az influenza is, megsokszorozódik a megfázásos esetek száma. Mindeközben a delta vírusmutáns több európai országban és már hazánkban is terjed, így joggal merülhet fel a kérdés a különböző tüneteket produkálókban, hogy csupán egy nátháról van szó, vagy a delta mutánst kapták el?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay

Egymást kérdezgetik az emberek

Többen is arról számoltak be Facebook-csoportokban, hogy torokfájással és egyéb tünetekkel küzdenek. Egymást kérdezgetik arról, hogy vajon a delta vírusmutánst kapták-e el:

„Van, aki elkapta ezt a deltát? Pár napja én és a gyerekek betegek lettünk. Ők elkezdtek taknyolni, lázasak voltak. Ma már köhögnek, elég sűrű a nyák nekik. A hét elején én kaptam antibiotikumot, mert nekem fájt a torkom de nem igazán használ. Piros a torkom és most 2 nagy fehér hólyag is keletkezett a szájpadlásomon. Alig tudok nyelni. Esetleg volt valakinek ilyen tünete akinek bizonyított volt a covid?„ – tette fel a kérdést egy anyuka egy Facebook-csoportban.

„Nekünk is volt ilyen, de nem covid volt” – írta egy nő válaszul.

„Mi is betegek voltunk. A gyerekek, unokák. Sima nátha. Ilyen időben sűrűn előfordul„ – tette hozzá egy másik asszony.

„Bejött a hűvös, esős, nyálkás idő. Eleve csalóka, kedvez a torokgyulladásnak, mandulagyulladásnak... Azért a covid mellett is léteznek még azok a nyavalyák, amik covid előtt is voltak már” – magyarázta egy kommentelő.

A megkérdezte Rusvai Miklós virológust, hogy miként lehet megkülönböztetni az allergiát a koronavírustól.

„Nemcsak a megfázáshoz, de az allergiához is nagyon hasonlítanak a delta vírus tünetei. Jellemző tünete a delta vírusnak a szemviszketés, könnyezés, orrfolyás, tüsszögés, torokkaparás, köhögés, fáradtság és az enyhe hőemelkedés. A pollenallergiánál a könnyezés, orrfolyás, tüsszögés, torokkaparás szintén jelentkezik, így nehéz elkülöníteni, főleg most, hogy a szezonja van, mert rengeteg a parlagfűpollen„ – mondta a szakember a nak.

Így különböztethető meg

„Az allergiától úgy különböztethető meg leginkább a delta mutáns okozta covid, hogyha valaki soha életében nem volt allergiás, és most tapasztal magán ilyet, akkor ne arra gondoljon, hogy hirtelen allergiás lett. Nagyobb a valószínűsége, hogy covidos, mint annak, hogy egyik évről a másikra kialakult nála az allergia. A másik fontos különbség az, hogy az allergiánál nincs hőemelkedés, íz és szaglásvesztés sincs” – magyarázta Rusvai Miklós. „A megfázás és a delta variáns tünetei még hasonlóbbak, az egyetlen különbség, hogy csak a koronavírusnál jelentkezik íz- és szaglásvesztés„ – mondta a virológus, aki kiemelte: azok, akik nem biztos benne, hogy mivel van dolguk, csináltassanak antigén gyorstesztet, vagy PCR tesztet.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?