INSIDER

Döbbenet, ennyi cukor van a bébiételben

Teljes fordulatot a nyelvtanításban, építsünk gyorsvasutat Ferihegyre, mérjük a tanárok, orvosok teljesítményét, hirdessünk totális Budapest-megújítási programot… 2030-ra tüntessük el Magyarország szégyenfoltjait! Ezzel a felütéssel 10 pontos javaslatcsomaggal állt elő Matolcsy György, a jegybank elnöke. A javaslatok egyike a cukoradó ötlete.
címkék:

Magyarország megújítására tett közzé egy javaslatcsomagot a jegybank elnöke. Ezek közül a legmeglepőbb talán a cukoradó ötlete. Mint Matolcsy György írja, ne örüljünk a cukornak, ne higgyük el, hogy jó a világ 2.-3. legnagyobb túlsúllyal élő nemzetének lenni! Legyen divat az egészséges életmód, a túlsúly megelőzése az állami és magán egészségügyben egyaránt.

Még a kolbászban is van cukor

A munkatársai megnézték néhány termék címkéjét. Hihetetlen, de egy doboz natúr joghurtban 5, míg egy doboz alkoholmentes sörben 10 kockacukornyi cukormennyiség van! Vagyis nemcsak az édességek tartalmaznak cukrot, hanem szinte minden élelmiszer, még a kolbász is!

Kenyér, ketchup, gyümölcsjoghurt, müzli, virsli. Igen, bármilyen megdöbbentő, ezekben is van cukor, ahogy gyakorlatilag mindenben. A „gyári” élelmiszeripar egyik nagy trükkje, hogy mindent édesítenek, hogy függővá tegyenek minket – különösen Kelet-Európában. Ezért van az, hogy még a hamburger zsömléje is durván édes – így lehet rászoktatni a gyerekeket.

Pehely, tej, joghurt – ez is teli van cukorral

Nincs is egészségesebb, mint müzlivel kezdeni a napot – gondolnánk. Ehhez képest még ezekben is cukorral tömnek minket! Egy adag reggeliző pehely 8,8 g cukrot tartalmaz, egy deci tej 4g-ot, egy gyümölcsjoghurt pedig 17 g-ot.

Ez csak a reggeli, és ha a kávénkba cukrot is teszünk, akkor máris 30 g felett vagyunk. Az egészségügyi világszervezet szerint napi 50 gramm cukor lenne az ideális maximum bevitel.

 

 

Édes méreg a cukor

Minél korábban hozzászokik a szervezet a túlzott cukorfogyasztáshoz, annál súlyosabb következményekkel számolhatunk. Legalábbis így vélekedik a lapunknak nyilatkozó családorvos.

„A cukrot édes méregnek tartom, ezért a gyerekeknek nem szabadna olyan élelmiszereket kapnia, melyek hozzáadott cukrot tartalmaznak„ – mondta a -nak dr. Bense Tamás, aki szerint az elhízás már a gyerekeknél is jelentkezik, melynek később szív-és érrendszeri betegség, cukorbetegség és különféle ízületi gyulladás a következménye.

Az OECD jelentése szerint az elhízottak aránya Európában hazánkban a legmagasabb. A világszervezet adatai szerint a felnőtt magyar lakosság 30 százaléka elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig ennek duplája.

Angliában háromszorosára nőtt a cukorfogyasztás a cukoradó eltörlése után

Elsők között vezette be a cukoradót Franciaország Európában, 1837-ben. Németország 1841-ben vezette be a répacukor adót, míg Belgiumban 1843-ban lépett életbe a répalé adó. Anglia hajdanán nem adóztatta a cukrot, sőt 1874 óta a vámot is megszüntették. Ezt követően a cukorfogyasztás több mint háromszorosára emelkedett. Vagyis annak idején sem volt példa nélküli ennek az adónak a kivetése, bár akkoriban feltehetően nem az elhízás állt emögött. Sokatmondó, hogy Nagy-Britanniában hosszú idő után tavaly vezették be újra a „cukoradót”, amely Lengyelországban is van. Ahogy Írország, Portugália Finnország és Litvánia is beépítette ezt az adónemet.

Norbi szerint ideje lépni

Schobert Norbert szerint mindenképpen vissza kéne fogni a cukorfogyasztásunkat.

„Szükség van drasztikusabb fellépésre a cukor ellen, mert sok a túlsúlyos magyar”

-mondta el a -nak Schobert Norbert, az Update atyja. A fitneszguru az egészségtudatos szemlélet egyik hazai fő képviselőjeként maga is indokoltnak tartja a cukor megadóztatását, ő maga is régóta háborúzik a „fehér méreg” ellen.

- Egy embernek 160 gramm szénhidrátra van szüksége naponta, ehelyett egy átlagos magyar 500-600-at eszik, ennek a szénhidrátnak pedig fele cukor – ecsetelte a szakember. Azért is fontos a cukor elleni harc, mert az elhízásos esetek legalább a feléért a cukor a felelős. Hangsúlyozta: sok a rejtett cukor az élelmiszereinkben, ezért a rejtett cukrokra sem árt odafigyelni. A cukor ugyanis sokszor álnéven szerepel. – A sacharóz, glükóz, fruktóz valójában mind cukor – tette hozzá a fitnesz guru.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a következő javaslatokat tette közzé:

 

  1. Gyorsvasút és gyorsút a Ferihegyi reptérről Budapest központjába
  2. Vasút- és útfejlesztési program
  3. Megoldás a „női gondokra”: támogatott és mindenki számára hozzáférhető legyen az inzulinrezisztenciára, a hormonzavarokra való szerek, a lombikprogram, a huszonévesek saját petesejtjeinek tárolása, a petesejtdonáció
  4. Fel kell számolni a bölcsődei influenzát – Kínában már akkor megvizsgálják a gyerekeket, amikor belépnek a bölcsőde/óvoda területére.
  5. Építsük meg a tervezett 100 öntözőtavat és a csatornákat!
  6. Használjuk ki sokkal jobban gyógyvízkincsünket!
  7. Adót a cukorra! Ne örüljünk a cukornak, ne higgyük el, hogy jó a világ 2.-3. legnagyobb túlsúllyal élő nemzetének lenni. Legyen divat az egészséges életmód, a túlsúly megelőzése az állami és magán egészségügyben egyaránt.
  8. Ideje mérnünk minden közpénzből vagy magánpénzből működő orvos, tanár és más teljesítményét, nyilvánosan az interneten. Ha kiszűrnénk a legrosszabb 5 százalékot, 50 százalékkal javulna az eredmény.
  9. Ne fogadjuk el, hogy az idősebb és fiatal nemzedékeknél egyaránt gyenge a nyelvtudás, tűzzünk ki teljes fordulatot 2030-ra!
  10. Hirdessünk egy totális Budapest-megújítási programot, sok civil tervvel és sok állami, továbbá üzleti forrással.

 

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?