INSIDER

Döbbenet: napokig hordják az egyszer használatos maszkot

Milyen gyakran cserélnek maszkot az emberek? Kiderült, hogy a textilmaszkot rendszeresen mossák, de többen elismerték, hogy az egyszer használatos darabot akár hetekig is viselik.
  • Szerző: Ripost

Ön meddig használ egy maszkot? A kérdésre létezik egy olyan válasz, amit mindenki hallani akar, az érem másik ol­dala viszont maga a valóság. A Bors munkatársai is ezt a kérdést tették fel, és a ma­gabiztosan válaszolók mellett bizony szép számmal akadtak, akik csak nevük elhallgatását kérve feleltek. Ők ugyanis pironkodva vallották be: bizony egyáltalán nem törődnek a maszk tisztán tartásával.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Brulich László / Fotó: Bors

Egy fiatalember azt mondta, hogy ő az otthoni munka feloldása óta, azaz egész nyáron egyetlen maszkot hord, egy másik férfi pedig úgy nyilatkozott, hogy emlékei szerint három hete bizonyosan nem mosta ki textilmaszkját. Pedig az egész művelet nem vesz sok időt igénybe, kézi mosással akár percek alatt tisztára varázsolható a maszk, amely aztán a napon egy óra alatt megszárad. A tapasztalat szerint azért szerencsére túlnyomó többségben a tiszta maszk pártján állók járják az utcákat.

Kövesi Dorka:

„Öt darab maszkom van, ezekből a textilt hetente szoktam kimosni, és mindennap másikat veszek fel.„

Kövesi Dorka / Fotó: Bors

Bódi András:

„Eldobható maszkom van, és azt mindennap cserélem, mert a párom egészségügyis. Van mosható is, azt 2-3 naponta kimosom.”

Bódi András / Fotó: Bors

Herczeg Géza:

„Három darab van, háromnaponta mosom, és mindegyiket csak egy napig hordom, aztán cserélem.„

Herczeg Géza / Fotó: Bors

Szendrei Lívia:

„Az eldobható maszkot csak egy napig használom, aztán kidobom. A textilből van több is, azokat 1-2 naponta forró vízben kimosom.”

Varga Roland:

„Naponta mosom, van három darab textilmaszkom. Naponta cserélem, mert sofőr vagyok.„

Sultz Anikó:

„Annak ellenére, hogy eldobható maszkom van, és abból több is, használat után naponta kimosom. ”

Siklós Sára:

„Három maszkom van, ezeket 1-2 naponta cserélem. Hetente egyszer-kétszer kimosom gépben vagy kézzel.„

Naponta mossa ki az arcvédőt!

Ne használja napokig ugyanazt a textilmaszkot! A szakemberek szerint érdemes mindennap újat feltennie, ha megfelelően szeretne védekezni a vírus ellen. A WHO tanácsa szerint a maszkokat nyugodtan bedobhatja a mosógépbe, és a lehető legmagasabb fokra állítsa a víz hőmérsékletét, vagyis minimum 60–90 Celsius-fokra. Használjon jó minőségű, fehérítő hatású mosószert, ami valamilyen aktív hatóanyagot tartalmaz.

Ha teheti, forró levegővel szárítsa meg, például a hajszárítózás remek ötlet. Emellett ne felejtse el kivasalni a textilmaszkot minden mosás után, hiszen a vasaló hője is elpusztítja a kórokozókat. Ha kézzel szeretné kimosni arcvédőjét, akkor alaposan szappanozza be, és jó alaposan dörzsölje az anyagot minimum 20 másodpercen keresztül, majd jól öblítse ki. A művelet után természetesen itt is hasznos a hajszárítózás és a vasalás.

 

És ezeket olvastad már?