INSIDER

Döbbenetes adatok, friss híreket közölt a rendőrség a dunai hajótragédiáról

Sajtótájékoztatót tart a Hableány balesetéről a rendőrség. A Viking kapitányáról is beszéltek.
  • Szerző: Ripost

A rendőrségi tájékoztatón azt mondták, hogy a balesetet okozó Viking Sigynt megvizsgálták, annak kapitányától mintát vettek: alkoholt és drogot sem fogyasztott. A hajó szemléjén több mint 5000 fotót készítettek, és lefoglalták a teljes hajózási digitális adatállományt, több mint 2 terrabájtnyi információt.A rendőrség ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást. A Viking kapitányát, a 64 éves ukrán állampolgárt kihallgatták, majd őrizetbe vették. A bíróság a férfi bűnügyi felügyeletét rendelte el. 60 fős nyomozócsoport alakult, amely kizárólag ezzel az üggyel foglalkozott, mind tapasztalt rendőrök, rendészeti szakemberek, bűnügyi technikusok.

A rendőrség együttműködést kezdeményezett a Duna-menti társhatóságokkal és a holland rendőrséggel is. A rendőrség eddig 78 embert hallgatott ki tanúként.

Június 10-én a rendőrég újabb szemlét hajtott végre a Viking Sigynen. Az első szemlén teljes értékű munkát végzett a rendőrség, amely megfelelt az előírásoknak, rögzítették a nyomokat és a vízvonal feletti sérüléseket. A Viking jogszerűen távozott, elengedése szakszerű volt. Az új szemlére a bizonyítás miatt volt szükség, „a második szemle megerősítette az első szemlét”.

A kiemelt Hableány szemléjére június 11-én került sor, kiemelésének napján. Ezen a szemlén is nagy számban voltak jelen szakértők, és részt vett rajta az Ügyészség képviselője is. Ez mintegy 26 órán át tartott.

A keresés most is tart, a vízirendőrség és a TEK emberei közösen dolgoznak. A munka a Duna 235 km-es szakaszán zajlik a Budapestről a déli határig terjedő szakaszon, nemcsak a vízen, hanem az ártéren, hullámtéren is. Segítenek a légifelderítők drónokkal, légi eszközökkel. Jelenleg három személyt keresnek, ezt addig folytatják, amíg reális esély van az áldozatok megtalálására. A rendőrség kiemeli a részt vevő szervek, társszervek példaértékű együttműködését.

Kérdésre válaszolva a rendőrség elmondta: a nyomozás célja az is, hogy megtudjuk, volt-e valaki a Viking Sigyn kormányánál az ütközés előtt, vagy nem.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?