INSIDER

Döbbenetes, így szolgálják ki alkohollal a tiniket a pesti éjszakában

Részegen az utcán fetrengő tinik, alkoholt rendelő gyerekek... A Ripost megnézte, mi történt a pesti éjszakában az első hétvégén, mikor megkezdődött a vakáció. Elképesztő állapotokat találtunk: sok budapesti szórakozóhelyen gond nélkül kiszolgálják a tinédzsereket alkohollal.
  • Szerző: M.N.

„Szia, egy vodkát kérek”

– mondja a maximum 16 évesnek kinéző fiú a pultnál, és a csaposlány gond nélkül ki is szolgálja. Megkérdeztük a fiút, tényleg alig múlt 16 éves – a törvény szerint nem szolgálhatják ki alkohollal sem szórakozóhelyen, sem boltban.

Egy perc múlva egy másik fiú rendelt, ő 16-nak sem néz ki – és simán megkapta a gintonikot, hasonlóan két 17 éves, középiskolás tinilányhoz. Ez szombat este tíz óra körül történt az egyik legnépszerűbb nagy pesti szórakozóhelyen. Éjfél tájékán tántorgó és hányó kamaszokkal teltek meg a belvárosi utcák – de nem csak itt, hanem az egész pesti bulinegyedben.


Csak fiatalok voltak a nyárindító bulikon

A hétvégi nyárindító bulikon főleg tiniket lehetett látni, akiktől sem a beléptetésnél, sem az italpultoknál nem kértek személyit. Már a szórakozóhelyek bejáratánál kiderült: egyáltalán nem ellenőrzik, ki hány éves, de még csak a táskákat sem vizsgálták át. Kollégáink, ugyanúgy, mint bárki más, elsétáltak a kidobóemberek mellett. Az első „eligazító ember” sem az ellenőrzéssel törődött, csak az érdekelte, kinek milyen jegyre van szüksége és hol tudja kifizetni.

Órákon át engedték be kontroll nélkül a tiniket

Miután bejutottunk, a kapuknál még órákon át személyi elkérése nélkül engedték be a fiatalkorúakat – hasonlóan a belvárosi bulinegyedhez, ahol három másik helyen is jártunk. Az első szórakozóhelyen, ahol megfordultunk, két hosszabb italpult is van. Ezekben több csinos felszolgáló dolgozik, akiket láthatóan nem zavart, hogy kinek adják el a szeszes italokat.


A pultos persze sosem kért személyit

Miután a fiatalok kikérték az alkoholt, a pultosok sosem kérték el a személyi igazolványaikat, csakis a pénzt – hasonlóan a másik három szórakozóhelyhez.
Megkerestük mind a négy általunk meglátogatott szórakozóhely tulajdonosát, ám lapzártánkig nem válaszoltak a kérdéseinkre.


Más színű karszalagot kellene a fiatalkorúakra tenni
„Legelőször is a rendezvény szervezőjének van óriási felelőssége, majd utána a személyzetnek, a saját munkaviszonya keretén belül” – kezdte dr. Székely Gábor ügyvéd. „Egy kormányrendelet szerint van lehetősége a rendezvényszervezőnek, hogy előre meghirdesse: fiatalkorúak is részt vehetnek-e az eseményen. De ez nem azt jelenti, hogy ki lehet őket szolgálni szeszes itallal, hanem azt, hogy egy más színű karszalaggal kell ellátni őket, vagy pecséttel, hogy meg lehessen különböztetni őket a 18. életévüket betöltött fiataloktól.  A pultosnak nem mindig van ideje elkérni mindenkitől a személyit. Egyébként ez kötelező!”

Miért csak pénzbírsággal sújtható?
Mivel a tinik alkohollal  való kiszolgálása fogyasztóvédelmi szabálysértésnek számít, és nem bűncselekmény, a tulajdonos csupán pénzbírsággal sújtható. Az összeg 15 ezer forinttól 500 millió forintig terjedhet az összeg.


A %Ripost% hétvégi tapasztalatai alapján ez egyáltalán nem elrettentő: egyrészt sűrűbben kellene ellenőrizni ezeket a helyeket, másrészt el kellene gondolkodni, hogy nem kellene-e szigorúbban büntetni azokat, akik nagyüzemben szolgálják ki alkohollal a fiatalokat?

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?