INSIDER

Döbbenetes részletek a kaposvári gyermekotthonban történt verekedésről

A gyermekotthon lakói között sokszor van probléma, most pedig egy fiút véresre vertek, amiről videó is készült.
  • Szerző: Ripost

Sírásig verte és rúgta szobatársát egy 16 éves fiatal a kaposvári gyermekotthonban. Az erről szóló videót az egyik nevelő küldte szét az interneten. A rendőrség súlyos testi sértés kísérlete miatt nyomoz, a szociális ügyekért felelős államtitkár azonnali vizsgálatot indított.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A felvételen jól látszik, hogy az intézet egyik lakója perceken keresztül bántalmazza a szobatársát, a videót telefonjával rögzítő másik fiú, O. Roland pedig biztatja és nevet a másik szenvedésén. A másfél perces felvétel végére a bántalmazott diák sírva fakad, majd az elkövető, P. Károly úgy arcon rúgja a fiút, hogy az összeseik és elered a vér az orrából. A bántalmazást csak akkor hagyják abba, amikor benyit egy nevelő. A felvétel nyilvánosságra kerülése után, péntek hajnalban felbolydult a nevelőotthon élete.

„Folyamatosan csörögnek a telefonjaink, annyian érdeklődnek, hogy mi van itt. Nem tudtuk mi történt, csak a videó megjelenése után szembesültünk a december 22-i eseményekkel” – mondta a Borsnak az egyik alkalmazott. „Ez egy speciális intézmény, több deviáns gyerekkel, nehéz kiszűrni az ilyen eseteket” – tette hozzá a férfi. A diákoknak megtiltották, hogy nyilatkozzanak. Annyit elmondtak, hogy egyébként jól érzik magukat, de van pár balhés fiú az intézetben.

A fenntartó, vagyis az Emberi Erőforrások Minisztériuma azonnali vizsgálatot rendelt el. Bekérték a diákok minden dokumentációját, amelyből egyebek mellett kiderült, hogy P. Károlynak és O. Rolandnak nem ez az első balhéja, többségében ők kezdeményeznek verekedéseket, de őket is érte már fizikai erőszak.

A videó mellett egy dolgozó segítségkérő levele is nyilvánosságra került.

„Vért izzadunk ezekkel a gyerekekkel, hogy valahogy embert faragjunk belőlük. Nap mint nap ilyen esetekkel dolgozunk, ilyen és hasonló erőszakos cselekményeket akadályozunk meg úgy, hogy nem egyszer a testi épségünket tesszük kockára” – közli a levélíró.

Az EMMI a Borstól értesült a történtekről, a szociális ügyekért felelős államtitkár a legrövidebb időn belül belső vizsgálatot rendelt el és a gyermekvédelmi intézményt fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatójától, Benedek István Zsolttól azonnal tájékoztatást kért a gyermek jelenlegi állapotáról és utasította a vizsgálat lefolytatására – áll az EMMI Borshoz eljuttatott közleményében.

A is beszámolt róla, hogy a Kaposvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya súlyos testi sértés kísérlete miatt indított büntetőeljárást, és pénteken mindkét fiút elfogta. A bántalmazót őrizetbe vették.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?