INSIDER

Döbbenetes támadás: farkasfalka marcangolt szét egy kutyát Egernél

Eger közelében egy farkasfalka támadt rá egy kétéves kutyára.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Farkasfalka marcangolhatott szét egy kutyát Eger közelében, a Vécsey völgyben. A kétéves puli, Bogár a támadást ugyan túlélte, ám másnap reggel az állatorvosnál elpusztult.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Nézzék, itt történt a harc. A kapu még most is véres, pedig már feltakarítottunk. Szegény Bogárnak nem volt esélye a csoport ellen, iszonyatos marásokat ejtettek rajta – mutatta a vérfoltokat a Blikknek az egykori téglagyár telephelyén Fülöp Géza, aki a vállalkozása mellett évtizedek óta vadászik is.

Képünk csak illusztráció – Fotó: Pixabay

„Látják, ott, a kerítésen túl már a szőlős dombok vannak, onnan jöttek be az állatok. Nem tudom biztosan, farkasok voltak-e, avagy azokhoz hasonlító, elszökött kutyák. Egy ismerősöm, aki épp a telepen volt abban az időben, hallva a marakodást, megnézte, mi történik, ő készítette a felvételt a támadókról. Őz már járt itt, rókát is láttunk korábban. A szőlőben találtak nyomokat, méretes állatok lehettek” – mondta fejét csóválva a vállalkozó. Ő és a kollégái csak hétfő reggel szembesültek azzal, hogy a telep kutyája milyen sérüléseket szenvedett, mert az éjszakára a lomok közé húzódott. Amikor rátaláltak, már hiába vitték állatorvoshoz.

A rémtett a lakóházaktól körülbelül 300 méterre történt. Tény, hogy az üzemi terület kerítésén számos lyuk tátong, mindezt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának szakembere is ellenőrizte. Megerősítették, hogy a helyszínen több, nagytestű kutyafélétől származó nyom volt. A beszámolók szerint a puli, amely szabadon hagyva őrizte a területet, vélhetően az ugatásával vonta magára az állatok figyelmét, ami az életébe került.

„A helyszínen talált nyomok és a látott képek alapján egyelőre csak feltételezzük, hogy farkasok voltak a támadó állatok, bár a rájuk jellemző sötét farokvég nem azonosítható a fotókon. Az bizonyos, hogy a Bükk és Mátra közötti területen él egy farkasfalka. Ezek nyomaival, a vadkamerák róluk készült felvételeivel rendszeresen találkozunk, a territóriumuk nagyjából száz négyzetkilométer. Ezen belül bármikor és bárhol feltűnhetnek” – mondta a Blikknek Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai szakreferense.

„Vasárnap este 10 óra körüli időben mások is látták a mozgásukat, 2-3 hete pedig bizonyítottan megfordultak a környéken” – tette hozzá a szakember. – „A farkas védett állat hazánkban, így szinte biztos, hogy nem kezdődik semmiféle hajtóvadászat. Annyi teendőnk van, hogy a körzetben felhívjuk a kirándulók, illetve az állattartók figyelmét, hogy fokozottabban figyeljenek”.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?