INSIDER

Perceink vannak hátra: kiadták a riasztást, brutális vihar csap le az országra

Tizennégy megyét érintő elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológia Szolgálat.
  • Szerző: Ripost

Az OMSZ riasztása szerint, az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, ami mellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat!

Felhőszakadás az ország több területén is várható, az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Elsőfokú riasztást adtak ki zivatarok miatt
Fotó: OMSZ

Ma estig főként a középső országrészben (a Duna vonalának tágabb környezetében, Duna-Tisza közén), az Északi-középhegység térségében esetleg az északkeleti, keleti tájakon zivatarok kialakulására kell számítani. Éjjel csökken a zivatarhajlam, de néhol (főként a középső megyékben, esetleg a nyugati határvidéken) továbbra is lehet dörgéssel, villámlással kísért zápor.

Pénteken napközben és este leginkább a Dunántúlon, másodsorban a középső tájakon alakulnak ki zivatarok, míg a Tiszántúlon nem valószínű létrejöttük.

A legintenzívebb zivatarokat rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék (ált. 10-20 mm, néhol akár >20 mm is lehet), kis méretű jég (<1-2 cm) és viharos (60-75 km/h) széllökés is kísérheti. Ma egy-egy intenzívebb gócban akár felhőszakadás (> 30-35 mm) is lehet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?