INSIDER

Megszólalt a szakértő: Ennyit kell várni az oltással a koronavírus-fertőzés után

Mennyi időnek kell eltelnie a koronavírus-fertőzés és az oltás között? Íme a kérdésre a szakértő, Dr. Rusvai Miklós válasza.
  • Szerző: rp

Korábban szakemberek arról beszéltek, hogy a vírusfertőzés után csak három hónap elteltével kapja meg valaki a vakcinát. Dr. Rusvai Miklós virológus szerint nincs szükség ennyi időre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Valóban ki kell várni ezt az időt? Ha igen, honnan kezdjük a számolást? A karantén végeztével? Vagy onnantól számoljunk, amikor pozitív vagy éppen már negatív lett a tesztünk?

Virológiai értelemben nincs értelme ennek a 90 napnak

Dr. Rusvai: Virológiai értelemben nincs értelme ennek a 90 napnak (Fotó: pixabay.com)

A hirado.hu Rusvai Miklós virológust kérte meg arra, hogy magyarázza el, mi is a helyes döntés.

Virológiai értelemben nincs értelme ennek a 90 napnak

– mondta a szakember. Hozzátette, hogy gondoljunk csak azokra, akik tünetmentesen esnek át a fertőzésen és úgy kapják meg az oltást, amely ilyenkor sem okoz semmilyen problémát.

„Minden bizonnyal onnan ered ez a kilencvennapos határidő, hogy azoknak, akik átestek a fertőzésen, legalább három hónapig nincs szükségük a vakcinára, hiszen ők ennyi időre minden bizonnyal ellenállóvá váltak a fertőzéssel szemben” – fogalmazott Rusvai.

„Ugyanakkor azt ajánlom, hogy a lezajlott fertőzés után – ami lehet a tíznapos karantén lejárta, vagy a negatív PCR-teszt dátuma – várjunk legalább egy-két hetet és csak utána vegyük fel az oltást” – tette hozzá a virológus.

Dr. Rusvai azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy azoknak, akik korábban átestek a koronavírus-fertőzésen, majd oltást is kaptak, sokkal magasabb lesz az ellenanyagszintjük, mint akik természetes módon nem estek át a fertőzésen.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?