INSIDER

Dr. Szlávik János: senki nem fertőződött újra Magyarországon

Kiderült az operatív törzs sajtótájékoztatóján, miért védettebbek a gyerekek a koronavírus ellen.
  • Szerző: Ripost

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertették: tegnap meghalt 4 krónikus beteg, és 23-mal, 3816-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Az elhunytak száma 509-re emelkedett. 1996-an már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1311-re csökkent. 404 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Fotó: Markovics Gábor

Kiss Róbert rendőr alezredes vette át a szót, aki közölte: péntektől a fővárosban is kinyithatnak az éttermek belső terei, továbbá az új kormányrendelet lehetővé teszi a mozik és a szabadtéri színházak, valamint az egyéb kulturális és sport létesítmények kinyitását. Szabadtéri rendezvények megtarthatók csütörtöktől, a járványügyi szabályok betartásával.

Hozzátette: 402-re emelkedett a járványüggyel kapcsolatos büntetőeljárások száma.

Dr. Szlávik János Infektológus szakorvos a koronavírusból kigyógyult betegekről mondott el néhány fontos információt.

Több tízezer magyar esett át úgy a víruson, hogy nem fordult orvoshoz enyhe tünetei miatt, így tesztelésen sem esett át. Az ismert esetek 80 százaléka is tünetmentesen zajlott. Viszont több mint 1000 ember került súlyos tünetekkel kórházba, közülük több mint 200-an intenzív osztályra.

A kutatások során kiderült, hogy nemcsak a tüdőt, hanem az agyat, a szívet és a vesét is megtámadja a koronavírus. Ezen vizsgálatok során az is kiderült, hogy a gyerekek azért védettebbek, mert orrjáratukban kevesebb receptort képes megtámadni a vírus.

Hozzátette: 10 év alatt nincs súlyos lefolyással megbetegedett gyerek, de ők is terjeszthetik a vírust.

Dr. Szlávik János kiemelte, hogy a gyógyult betegek között nem volt olyan, aki újra megfertőződött volna.

És ezeket olvastad már?