INSIDER

Gyászidőszak: Ezt javasolja a haláltan szakértő, ha nem enyhül a fájdalom

Halmozottan nehéz időszak ez azok számára, akik most élnek át veszteséget, hisz a gyász mellett sokunknak egyéb problémákkal is szembe kell néznie. Gondoljunk a személyes kapcsolatok hiányára, vagy épp a munkahely elvesztésére. A történtek feldolgozásához most minden eddiginél többen kérnek segítséget – tudta meg a Metropol egy traumakutatótól.
  • Szerző: rp

A koronavírus nemcsak a mindennapi életünket, de a gyászhoz kapcsolódó hagyományokat is átírta. Korlátozott számban vehetünk részt temetéseken, és a betegség fertőzőképessége miatt sok esetben elbúcsúzni sem tudunk szeretteinktől. Hogy ennek milyen következményei lehetnek, arról dr. Zelena András tanatológust, a haláltan szakértőjét, tanszékvezető docenst kérdezte meg a Metropol.

Dr. Zelena András
Fotó: Metropol olvasói fotó

Hiányoznak a klasszikus rítusok

„Rendkívül nehéz helyzetben vannak azok, akik most gyászolnak, hiszen amellett, hogy meg kell küzdeniük a bezártsággal, a személyes kapcsolatok hiányával, sok esetben a klasszikus gyászrítusok is elmaradnak” – mondta dr. Zelena András, utalva arra, hogy a temetéseken továbbra is csak 50 fő lehet jelen, illetve miután a kórházakban látogatási tilalom van, csak speciális esetekben, kizárólag a haldokló betegeknél van lehetőség a személyes elköszönésre.

„Ez is azt mutatja, hogy valamilyen módon lehetőséget kell biztosítani a búcsúra, ehhez mindenkinek igyekeznek lehetőséget teremteni a kórházi osztályok dolgozói” – jelentette ki a szakember.

Veszteség idején sok ateistából hívő ember lesz

Dr. Zelena András tapasztalatai szerint az említett nehézségek miatt most minden eddiginél többen kérnek segítséget.

„Az online térben különböző segítőcsoportok jöttek létre, és a szakemberek munkájára is megnőtt az igény. Személyes tapasztalom a munkám során, hogy milyen nagy ereje van a hitnek. Ugyanakkor a veszteséget átélők gyakran megváltoztatják a világnézeti hovatartozásukat, ami teljesen természetes reakció. Akik megrögzött ateisták, sokszor elkezdenek hinni, mert abban találnak kiutat, reményt. Aki viszont mély vallásosként él át veszteséget, gyakran meginog a hitében, és felteszi magának a kérdés, milyen felsőbb hatalom akarta, hogy ez így történjen?” – mesélte a tanatológus.

Ha egy év után sem enyhül a fájdalom, kérjünk segítséget!

Egyénfüggő, kinél mennyi ideig tart a gyászidőszak, ha azonban két év után sem alakul át a veszteség szeretetteljes emlékezéssé, akkor érdemes segítséget kérni.

„A legtöbben akkor képesek túllendülni a nehézségeken, ha újra átélik az együtt töltött ünnepeket. Az azonban intő jel, ha egy-másfél év után is örömképtelenek vagyunk, vagy épp bezárkózunk, elhanyagoljuk a külsőnket, személyes kapcsolatainkat. Ekkor érdemes segítséget kérni” – javasolta a szakember.

Az érintés köztudottan boldogsághormont szabadít fel, amely a súlyos állapotban lévő betegeknél kulcsfontosságú lehet. Látogatási tilalom idején azonban ezt igencsak nehéz megoldani. A brazíliai são paulói kórház egyik nővére erre is megtalálta a megoldást: meleg vízzel töltött gumikesztyűt kötözött a beteg kezéhez. Mindez a vérkeringésre is jó hatással van, így a nővér úgymond két legyet ütött egy csapásra.

A tanatológia (görögül thanatos a halál) a pszichológia egy új ága, amely a halállal és gyásszal összefüggő lelki megnyilvánulásokat kutatja. Egyrészt a haldoklót segíti az emberhez méltó halál elfogadásában, másrészt a hátramaradottak fájdalmát próbálja enyhíteni. Magyarországon Polcz Alaine írónő, tanatológus munkájának eredményeképpen a kilencvenes évek elejétől ismerkedhettünk meg a fogalommal.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?