INSIDER

Drága benzin segít a régi kocsikon

Január 1-jétől Magyarországon is változott a 95-ös benzin összetétele, az E10-es jelölésű üzemanyag több bioetanolt tartalmaz. Bár a szakemberek szerint a legtöbb, ezredforduló után gyártott autónak nem okoz gondot a változás, a többiek csak drágább üzemanyaggal juthatnak E5-ös benzinhez.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Több benzinkúton külön kiírás figyelmezteti az autósokat, hogy a megszokott 95-ös benzin összetétele megváltozott, a korábbi E5-ös helyett E10-est tankolhatnak. Vagyis a legfeljebb öt százalékos bioetanol tartalom helyett legalább 6,1 százaléknyi biológiai összetevőt tartalmaz az üzemanyag. Az EU célja a környezetbarátnak is nevezett üzemanyaggal, hogy csökkentse a nem megújuló energiaforrásból származó összetevőket és növelje a megújuló, például terménykukoricából előállíthatóakat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost olvasói fotó

A környezetkímélő változással járó figyelmeztetéssel együtt felmerül a kérdés az autósokban: az ő kocsijukban gond nélkül tankolhatnak E10-es üzemanyagot?

Fotó: Ripost olvasói fotó

Ezzel kapcsolatban érdemes lehet felhívni az adott márkakereskedőt, illetve áttanulmányozni az autó használati útmutatóját, valamint célszerű tájékozódni az acea.be/uploads/publications/ACEA_E10_compatibility.pdf angol nyelvű internetes oldalon. Utóbbin számos modellről találunk információkat. Többek közt azt írják, bátran tankolhatunk E10-es benzint a 2006 után gyártott Euro4-es Chevroletekbe, az 1992 után gyártott és Európában értékesített Fordokba (kivéve a 2003. és 207. között gyártott Ford Mondeo 1.8 SCI), valamint a 2000 január 1-je után gyártott Citroen és Peugeot kocsikba is. Az Opeleknek sem okoz gondot az E10-es benzin, kivéve a 2.2 literes üzemanyag befecskendezésű motorral felszerelt modellek (Motorkód: Z22YH, modellek: Vectra, Signum, Zafira).

Fotó: Ripost olvasói fotó

S hogy mit tehetnek, akiknek az autójába nem ajánlják az E10-es benzint? Nos, számukra a legtöbb kúton a prémium típusú üzemanyagok jelenthetik a megoldást, melyek továbbra is E5-ösök. Igaz, ezekért literenként 40-50 forinttal többet kell fizetni. Ezek után nem lenne meglepő, ha hamarosan ilyen típusokkal telnének meg a használtautó kereskedések.

Fotó: Ripost olvasói fotó

Kisgépekbe is prémium benzint ajánlanak

Egyes szakértői vélemények szerint a nagyobb etanol tartalmú üzemanyagoknak rövidebb a szavatossági ideje. Így azok, akik fűnyíróba vagy kisgépekbe töltenek üzemanyagot, melyeket csak nagyobb megszakításokkal vesznek elő, inkább E5-ös prémium benzint használjanak.

Fotó: Ripost olvasói fotó

 

címkék:
És ezeket olvastad már?