Létrehozva: 2020.11.06.

Drágább lesz a karácsonyfa a járvány miatt

A tavalyi árakhoz képest méterenként körülbelül ezer forinttal kell többet fizetni idén a fenyőfákért – tudta meg a Ripost. Ennek egyik oka az, hogy a járvány miatt óvatosabban rendelnek a kereskedők, másrészt nehezebb alkalmi munkaerőt kapni. Azok, akik tartanak a fertőzéstől, interneten is megrendelhetik a karácsonyfának valót.

Az ország fenyőinek többségét a Nagykanizsa melletti Surdon nevelik, 1,5-2 millió fenyő nő itt. A település polgármestere, Kanász János is fenyőtermeléssel foglalkozik.

Képünk illusztráció

Nehéz alkalmi munkaerőt kapni

„Muszáj volt idén árat emelnünk” – mondta el a Ripost-nak. „Tőlünk feleannyi fenyőt rendeltek a felvásárlók, mint tavaly, mivel az árusok kiszámíthatatlannak tartják a helyzetet a járvány miatt, ráadásul most kevesebben is vállalkoznak az árusításra. Gondok vannak a munkaerővel is.„

Fotó: MTI

„Nálunk csaknem mindenki fenyőtermeléssel foglalkozik, de a szezonban szükségünk van alkalmi munkásokra. A napi 10 ezer forintos fizetésért azonban most kevesen vállalják, hogy egész nap a hidegben dolgozzanak, és közülük is bárki bármikor megbetegedhet. Márpedig a karácsonyfának szánt fenyőket akkor is ki kell vágni és a kamiont akkor is meg kell pakolni, ha esik az eső vagy a hó, és itt a vírus” – magyarázza a polgármester.

Már a járvány első hullámában visszamondták a rendelést

Az elmúlt években 800 ezer fenyőt vittek a piacra, most csak feleennyire van megrendelésük. Volt, aki már tavasszal visszamondta a szokásos rendelését, úgy döntött, idén nem árul fenyőt. Aki viszont igen, az többet fog kérni a munkájáért, tehát a megemelkedő beszerzési árhoz még hozzájön az ő áremelésük is. Ez régiónként és településenként változó.

Szemetkovszkaja Szabina őstermelő a Somogy megyei Berzencén. „Az árak egyeztetése a viszonteladókkal már a nyáron megkezdődött, és mivel már a tavalyi árat is sokallották, mi úgy döntöttünk, hogy nem emelünk árat, bár az előállítás költsége nőtt. Nálunk a nordmann fenyő 4-5000 forint, az ezüstfenyőt 3000, a lucfenyőt pedig 2500 forintos méteráron kaphatják meg a családok” – mondja Szabina.

6000 a nordmann, feleannyi a luc

A Somogy megyei Csurgón dolgozó Somogyi Imre termelő szerint sok múlik azon, mennyit tesznek rá az árra a viszonteladók. Ő 6000 forintért adja a nordmann fenyőt, 4500-ért az ezüstöt és 3000-ért a lucot.

2019-es árak (Fotó: Ripost)

„Az előállítási költség 10-20 százalékkal nőtt, és ez befolyásolja az árakat” – tette hozzá. „Nekem visszatérő vevőim vannak és nem szeretném elriasztani őket, ezért csak kicsit emeltem.”

Postán jön a karácsonyfa

A koronavírus-járvány miatt idén „házhozfenyő” szolgáltatást indítottak több helyen: a fák postai úton megrendelhetők – egyenesen a nagykereskedésből. A kiszállítási díjjal együtt ez kicsit drágább, de legalább nem kell kínlódni a hazacipeléssel sem. Vannak fenyőültetvények, például a berzencei, ahol a családokat december elejétől karácsonyi zenével várják, és a kiválasztott fát akár a családfő is kivághatja. Így persze olcsóbb a fa.

Nőtt a műfenyő ára is

Idén talán többen választják a műfenyőt, de azért is többet kell fizetni. A Praktiker aktuális katalógusa például a 60 centis Mini-Pine és a 90 centis Nordmann King fenyőért 100 forinttal kér többet, mint tavaly, a 150 centis Mediterraneo és Wonder White, valamint a 180 centi magas Spectrum, illetve Green Flame ára 1000, a 180 centis Snow Queen fantázianevű műfenyő ára 2000 forinttal emelkedett egy év alatt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

borsonline.hu

„34 évesen rákot diagnosztizáltak nálam, mert figyelmen kívül hagytam egy kínos tünetet”

mandiner.hu

Nagyon aggódnak Amerikában: „Orbán Viktor győz, győz és győz – most már a liberálisoknak is foglalkoznia kellene vele”

hirtv.hu

Vadásznak a hadkötelesekre Kárpátalján + videó

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Fontos: Itt vannak a kormány legújabb bejelentései - Videó

INSIDER

Ennél a három banknál lesz elérhető az új otthonfelújítási támogatás: mutatjuk, hogy mikortól!

INSIDER

Orbán Viktor fontos beszédet tartott: „Hazánkban lehet szabadon beszélni” - Videó

INSIDER

Rendkívüli esemény kezdődik ma Budapesten, Orbán Viktor is felszólal