INSIDER

Drágának találod a citromot? Rossz hírünk van!

Szakértők magyarázzák, hogy mi áll a déligyümölcs-mizéria hátterében.
  • Szerző: F. G.

A nagybani piacon ugyan még lehet venni 900 forintos kilónkénti áron citromot, de a budapesti vásárcsarnokokban már 1100-1300 forintért adják a gyümölcsöt. Luxuscikk lesz a reggeli citromos tea, a fogyókúrázók is keserű szájízzel veszik tudomásul, hogy a citromosvíz-kúrájuk egyre többe kerül.

Nem csak nálunk drága a citrom, feltűnt ez az angoloknak is. A Telegraph szerint a korábbi árnál 35 százalékkal is drágulhat a gyümölcs, aminek hátterében több ok áll.

A kulcsfontosságú termelési régiókat részint fagy sújtotta, Spanyolországban viszont a virágzási időszakba érkezett perzselő hőhullám miatt lett kevesebb és satnyább a gyümölcs. A nagytermelő Dél-Afrikában pedig feketefolt-járvány ütötte fel a fejét az ültetvényeken.

Kevesebb a termék, és közben egyre nő a kereslet: jellemzően azért, mert a kínai és indiai gyarapodó középosztály is egyre több citromot venne.

Így jutottunk el oda, hogy

a citrom az elmúlt nyolc év legmagasabb árain jut el az üzletek polcaira.

 

írják az angolok. A hazai magyarázat is hasonlóképpen szól, azzal megfejelve, hogy hamarosan megjelenhet a kínálatban a török import, s az leszoríthatja a citromárakat. Reméljük, így lesz, kérdés, hogy a török kereskedők nem használják-e ki a jobb alkupozíciójukat, magyarán, nem adják-e ők is a reméltnél drágábban a citromot, és így nem megy-e még feljebb a citrom ára a magyar piacokon, üzletekben....

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?