INSIDER

Dráma történt a magyar villanypózna tetején

Rengeteg madár pusztul el hazánkban áramütés miatt, köztük tucatnyi gólya. Mivel ezek a jószágok oszlopra fészkelnek, ki vannak téve ennek a veszélynek.
  • Szerző: Ripost

Agyonütött az áram egy gólyát Szirmán. A mályi madármentők azonnal a helyszínre siettek az ott lakó emberekkel együtt. Kiderült: a gólya éppen tojásokat költött. A madármentők az ÉMÁSZ és a Nemzeti Park segítségével kiemelték a tojásokat a fészekből és beszállították azokat a menhelyre, ahol keltetőbe kerültek.

Tucatszám pusztulnak el a gólyák áramütés miatt hazánkban. De nem csak gólyák, védett madarak százezrei vesznek oda így. 2008-ban már aláírtak egy Akadálymentes Égbolt megállapodást az állami és civil szervezetek, azóta Magyarországon már 50 ezer középfeszültségű oszlop madárbarát szigetelése történt meg.

A természetvédők és az áramszolgáltatók együttműködése példaértékű. A megállapodás alapján a Magyar Madártani Egyesület (MME) és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium átadják az áramszolgáltatók számára azoknak a vezetékszakaszoknak a pontos térképét, amelyek madárvédelmi szempontból veszélyesek. A megállapodás szerint 2020 januárjáig minden madárvédelmi szempontból veszélyes vezetékszakaszt madárbaráttá alakítanak át.

És ezeket olvastad már?