INSIDER

Drámai fordulat a Viking kapitányának ügyében, ez jön most

Törvénysértő volt óvadékkal kiengedni az ukrán hajóskapitányt? Tovább bonyolódik az ügy.
  • Szerző: Ripost

Felülvizsgálná az óvadék kiszabásának gyakorlatát a Kúria a dunai hajóbaleset után, Polt Péter szerint törvénysértő volt óvadékkal kiengedni az ukrán hajóskapitányt.

Az Ügyészség közleményt adott ki arról, hogy a Legfőbb Ügyészség felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához az ukrán kapitány szabadlábra helyezése ügyében.

A legfőbb ügyész jogorvoslati indítványának lényege szerint a törvényszék határozata már önmagában attól törvénysértő, hogy nincs benne semmilyen döntés az ügyészi fellebbezés kiegészítésében írtakkal kapcsolatban. A kiegészítésben leírták, hogy felmerült annak a gyanúja is, hogy a hajóskapitány adatokat törölt a telefonjáról, ezáltal újabb letartóztatási ok állapítható meg, nevezetesen az, hogy a gyanúsított a bizonyítást megnehezítené, vagy veszélyeztetné.

Emellett szerintük mind az elsőfokú, mind a másodfokú bíróság határozata törvénysértő, mivel úgy rendelték el a bűnügyi felügyeletet, hogy a gyanúsított konkrét tartózkodási helye a döntés meghozatalakor a hatóság előtt egyáltalán nem volt ismert.

Mindezek alapján a legfőbb ügyész indítványozta, hogy a Kúria állapítsa meg azt, hogy az első és másodfokú bíróságok törvénysértően fogadták el az óvadék megállapítására irányuló védői indítványt, és rendelték el a gyanúsított bűnügyi felügyeletét óvadék letétele esetén. Hozzátették, a Kúria határozata csak a törvénysértést állapíthatja meg.

Mint ismert, a jogerős döntés az volt, hogy az ukrán hajóskapitány 15 millió forint ellenében kiszabadulhat az őrizetből, de Budapestet nem hagyhatja el. Köteles hetente kétszer a nyomozást végző hatóságnál személyesen jelentkezni. A férfit vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítja az ügyészség.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?