INSIDER

Dunai hajóbaleset: megszólalt a kapitány ügyvédje, megrázó kijelentést tett

Nem érti az ügyfele kiengedésén méltatlankodókat, de arról is beszélt, hogy a Viking Sigyn kapitánya nem volt ittas.
  • Szerző: Ripost

A 64. éves ukrán Jurij C  csütörtök délben hagyhatta el a börtönt, miután a Fővárosi Törvényszék gazdasági hivatalába megérkezett az a tizenötmillió forint, amelyet a dunai hajóbaleset okozásával gyanúsított férfi fizetett be óvadékként.

A mostantól bűnügyi felügyelet alatt álló férfi ügyvédje, Tóth M. Gábor a hvg.hu-nak azt mondta: érdemben most lesz lehetősége tárgyalni ügyfelével, hogy már nemcsak a büntetés-végrehajtási intézet plexijén keresztül tudnak kommunikálni, így most fogják megbeszélni többek között azt is, hogy tegyen-e ügyfele vallomást, illetve vegye-e fel a kapcsolatot valamilyen formában az áldozatok rokonaival.

Az ukrán kapitány a lap információi szerint egy budapesti szállodában tölti majd a nyomozás hónapjait, ahol várhatóan családja is meglátogatja majd.

A lap kérdésre, hogy Jurij C fogyasztott-e alkoholt a Viking Sigyn és a Hableány ütközése előtt, Tóth M. Gábor határozott nemmel felelt. Az ügyészség felvetéséről, miszerint az ukrán férfi az ütközés után adatokat törölt a telefonjáról, az ügyvéd nem akart nyilatkozni, ahogy arról sem, milyen szerepe volt védencének egy másik, a Viking Cruises flottájába tartozó hajó hollandiai balesetében.

A Hableány elhunyt magyar kapitánya és matróza családtagjainak felvetésére, hogy egy 28 halálos áldozatot követelő baleset feltételezett okozójának letartóztatását - különös tekintettel az adattörlésre és a férfi negatív közlekedési előéletére - nem lett volna szabad feloldani, Tóth M. Gábor azt mondta: bár ügyfelével együtt borzalmas tragédiának tartják a történteket, egy gondatlan bűncselekmény elkövetőjét szerinte nem lehet azonos mércével mérni egy szándékos bűncselekmény elkövetőjéével, márpedig a kényszerintézkedés fenntartása állítása szerint csak ez utóbbi esetben lenne tipikus.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?