INSIDER

Durva Covid utáni mellékbetegségre figyelmeztet az orvos

Fatális lehet a végkimenetel.
  • Szerző: Ripost

A Covid-osztályról kikerült betegeknek óriási pszichés traumát okozhat, hogy korábban lélegeztetőgépen, egyedül kellett megküzdeniük a vírussal. Dr. Bense Tamás szerint a hazatért betegeknek hetekig tartó gyakori tünete a halálfélelem, amit csak az egészségügyi dolgozók és a családtagok közös összefogása tud enyhíteni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A pánikbetegség kialakulása mögött szervi és pszichés okok is állnak. A koronavírusos betegek azután produkálnak pszichés- és idegrendszeri elváltozásra utaló tüneteket, miután a megszokottból a kórházi környezetbe kerülnek, és a kapcsolattartás a minimálisra csökken a családjukkal. A szakember szerint a betegeket a hazatérés után hetekig kísérthetik a tünetek.

.
Védőfelszerelést viselő ápolók a fővárosi Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán.
MTI/Balogh Zoltán

A pánikbetegség nem válogat: az enyhe tünetekkel átesett, és az intenzív terápiás betegeknél is gyakori. A betegség nagyon sok esetben vált ki halálfélelmet, és lelki működési zavart. Az orvos a -nak elmondta, rengetegszer találkoznak ilyen páciensekkel. A lélegeztetőgépre került, még tiszta tudatállapotban lévő beteg az utolsó mondatait általában a túléléssel kapcsolatban fogalmazza meg.

Ilyenkor mindig felvilágosítják a betegeket, hogy mik az esélyei – de amikor sikeres a kezelés, és újra lekerülnek a lélegeztetőgépről, a betegeknél akkor is gyakori a poszttraumás rettegés.

Csak együtt sikerülhet

A halálfélelem csökkenti a túlélési esélyeket, ezért a család vigasztaló jelenlétét, és az egészségügyi dolgozók támogatását együtt kell bevetni.

„A pszichés státus egyértelműen hatással van a beteg állapotára. Pozitív hozzáállás kell, a túlélni akarás” – teszi hozzá a doktor, aki szerint ebben kórházi pszichológusoknak, az orvosoknak és az ápolóknak is fontos szerepe van. A nővér kedves és biztató szavának gyógyító hatása van.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?