INSIDER

Durva drágulás: sosem találnád ki, mennyiért láttunk tojást a piacon

Brutálisan nőttek a tojásárak: Budapesten az üzletekben 12 százalékkal drágult a tojás, átlagban 40-ről 45 forintra - de sok piacon még többet kell fizetni! Az idegméreg-botrány miatt szigorodtak a hatósági ellenőrzések, kevesebbet tudnak trükközni a tojással.
  • Szerző: Ripost

Az ember nem hisz a szemének: pár hete még 40 forint körül volt a tojás, most viszont az Óbudai piacon 45, 48, 50, 55, sőt 60 forintos tojásokat találtunk! Igaz, utóbbi XL-es méretű. Miskolcon hasonlóan megdöbbenhetnek a piacra járók: szeptember utolsó hetében még 24 és 34 forint között mozgott a tojás ára, a múlt héten viszont már 28 és 43 forintot kértek érte a Miskolci Nagybani Piacon. Vagyis mintegy húsz százalékkal nőttek az árak.

5 forintos drágulás pár hét alatt

Ám nemcsak a nagybanin érezhető a drágulás, hanem az üzletekben is: Budapesten átlagban 5 forinttal nőtt az L-es méret ára. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszere 11 fővárosi, illetve Pest megyei üzletlánc kiválasztott üzleteiben vizsgálta meg az átlagárakat.

Az M-es méretű tojás szeptember közepén 36, a múlt héten viszont 40 forintba került, az L-es tojásért pedig 40 helyett 45 forintot kellett fizetni.

A csalók miatt fizethetünk többet

Idén nyáron robbant ki a nyugat-európai idegméreg-botrány: kiderült, hogy fipronil került a tojásokba, és több millió darabot semmisítettek meg, illetve rengeteg tyúkot vágtak le. A helyzet mára újabb problémát hozott: tojáshiányt.

Emiatt drágult egész Európában, így hazánkban is a tojás ára. Bár a hazai piacnak közel 25-30 százalékát teszi ki az import tojás, az kihat a magyarországi árakra" – mondta a %%-nak dr. Molnár Györgyi, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára.

 

Hogy meddig drágulhat a tojás, illetve milyen pletykák keringenek a mostani áremelésről, kiderül a pénteki napilapból!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?