INSIDER

Durva trükkökkel sarcolják meg a vendéglátósokat az ellenzéki önkormányzatok

A sörözők, kávézók, éttermek az életükért küzdenek a koronavírus-járvány miatt, de sok helyen az ellenzéki önkormányzatokkal is harcolniuk kell. Egyes helyeken pofátlan trükkökkel sarcolják a kitelepülő teraszokat, miközben a kormány pont azért törölte el a területhasználati díjat a veszélyhelyzet idejére, hogy a kis magyar vállalkozások túléljék a járványt…
  • Szerző: Ripost

– Három hónapig be kellett zárnunk, most meg feleannyi vendéget sem fogadhatunk a távolságtartás miatt, mint régen. Turisták még egyáltalán nincsenek. Az életünkért küzdünk. Most meg még a kerülettel is hadakoznunk kell? Kétségbe vagyunk esve – mondta lapunknak Budapesten egy nagykörúti, erzsébetvárosi kis étterem üzemeltetője.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

– Eddig a víz alatt fuldokoltunk a járvány miatt. Most jönnénk fel egy kis levegőért, erre pont az önkormányzat nyom le a víz alá? Sokszázezres csekket kaptunk, miközben úgy tudtuk, a kormány eltörölte a területhasználati díjat! – teszi hozzá. Nevét és arcát nem adta a nyilatkozatához, de elmondta: azon gondolkodnak, hogy bezárnak.

MTI/Mónus Márton

A több hónapos leállás padlóra küldte a magyar vendéglátósokat, ezért a kormány segíteni próbált nekik: csökkentették a munkavállalók után fizetendő járulékokat, és hoztak egy rendeletet, hogy a teraszok közterület-használati díját a nyári hónapokra el kell engedniük a helyi önkormányzatoknak. Ezt a rendeletet azonban sok ellenzéki önkormányzat pofátlan trükkökkel játssza ki. Van, ahol visszamenőleg, de behajtják a díjat, máshol pedig egyszerűen csak átnevezték “bérleti díjra”, és az önkormányzat cégével szedetik be, máshol meg a teraszok engedélyezésével szórakoznak, és napernyődíjat szednek...

Siófok: bérleti díjat szednek területhasználati helyett

Szerkesztőségünkbe egy felháborodott siófoki vállalkozó is eljuttatott egy levelet, melyben azt panaszolja, hogy Dr. Lengyel Róbert ellenzéki polgármester „feltalálta, hogyan lehet a közterületből magánterületet csinálni.”

Ez azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszai után a 2 kilométeres parti sétányon – a kormányrendelet kijátszva – mégiscsak beszedik a közterület-használati díjat, csak azt már nem így hívják, hanem bérleti díjnak, mégpedig úgy, hogy közbeiktatnak egy céget, mégpedig a város cégét.…

Siófok, Petőfi sétány fotó: Ripost

A vendéglátósok felháborodását egy jogi szakvéleménnyel próbálta az önkormányzat csitítani, melyben leírják, hogy a kormány közterület-használatra vonatkozó rendelete nem érinti a bérletidíj-fizetési kötelezettséget, tehát ha tetszik, ha nem, fizetni kell.

A ellátogatott Siófokra, ahol több vendéglátós is felháborodását fejezte ki, de félnek, hogy még nagyobb retorzió éri őket, ezért nevük elhallgatását kérték.

– Amikor a kormány rendeletet hozott, hogy nem kell területhasználati díjat fizetni, fellélegeztünk. Erre jön egy pofon az önkormányzatunktól, hogy ránk ez nem érvényes, mert ők bérleti díjnak tekintik. Ráadásul bizonytalan a szezon, kérdéses, hogy meleg lesz-e a nyár. Örültünk volna, ha legalább a bérleti díj felét elengedték volna, de sajnos erre nem igen látunk szándékot – panaszkodott a Balaton-parti vendéglátós.

Erzsébetváros, Budapest: 700 ezres csekk jött, visszamenőleg kiszámlázták, sőt, előre decemberig is!

Az erzsébetvárosi önkormányzat megdöbbentő számlákat postázott a napokban a vendéglátóhelyeknek: a néhány négyzetméteres teraszokat üzemeltetőkön is közel 1 millió forintot szeretnének majd behajtani szeptember 15-ig, ráadásul visszamenőleg, vagyis azokra a hónapokra is, amikor nem szedhetnének díjat, sőt, ami talán még megdöbbentőbb: december 31-ig, vagyis a téli hónapokra is fizettetnének a teraszokért!

Na de ki ül ki ebédelni hóban, fagyban egy teraszra?

Urbán Roland étteremtulajdonos munkatársunknak mutatta meg felháborodva, hogy az ő néhány négyzetméteres terasza után több mint 700 ezer forintot kellene befizetnie az önkormányzatnak a május 18-december 31-es időszakra.

Fotó: Urbán Roland

– Nem értem ezt a számlát. De a többi vendéglátós sem. Mi úgy tudjuk, hogy van egy kormányrendelet arról, hogy nem kell a nyári hónapokra területhasználati díjat fizetnünk. Többen be is mentek az önkormányzathoz, hogy megkérdezzék, miért kell nekünk itt mégis visszamenőleg fizetni, és azt a választ kapták, hogy szerintük ez a rendelet egy moratórium, most pedig ott tart az ügy, hogy mivel sokan felháborodtunk, kértek állásfoglalást a kormánytól. Remélem, a vége az lesz, hogy eltörlik, mert ekkora összeget kifizetni a jelenlegi helyzetben óriási érvágás mindannyiunknak – panaszolta Roland.

Urbán Roland

Lapunknak azt is elmondta: nála tíz alkalmazott dolgozik, de eddig meg tudta oldani, hogy ne kelljen őket elküldeni, ám komoly nehézségek árán. – Ők mind családos emberek. A járulékcsökkentés nagy segítség volt, de ez az évünk már odavan, a túlélésre játszunk. Árakat sem fogunk emelni, mert fontosak a vendégeink, nekik sem könnyű most – hangsúlyozta a vendéglátós.

Józsefváros, Budapest: lassítják az ügyintézést, napernyődíjjal trükköznek

A Józsefvárosi Önkormányzat oldalán olvasható a hír: ők betartják a kormányrendeletet, így nem szednek közterület-használati díjat május 18. és szeptember 1. között, de a napernyő használatának díját viszont ki kell fizetni. A által megkérdezett vállalkozók közül a legtöbben még a teraszok használatára vonatkozó engedélyt sem kapták meg ebben a kerületben.

– Több mint 3 hete beadtuk a kérelmet a területhasználatra, de nem történt semmi. Tudok olyanról, aki engedély nélkül kinyitott, hiszen minden egyes nap számít a túlélésért, de mi nem mertünk kockáztatni. De nem értem, miért pepecselnek ezzel, meg akarnak minket fojtani? – árulta el az egyik étterem tulajdonosa, aki azonban neve elhallgatását kérte, mert mint mondta: „fontos nekünk az az engedély”.

Fotó: Józsefvárosi Önkormányzat oldala

A lassú ügyintézés miatt a legtöbb vendéglátóhely tulajdonosa a kerületben még nem szembesült a napernyőhasználati díjjal, volt aki lapunk munkatársától tudta meg, hogy ezt ugyanúgy be fogják szedni.

„Hát ez elképesztő. Így is alig van vendégünk, a magyarok még nem mernek jönni, külföldiek nincsenek, minden fillér bevétel számít, hogy talpon maradjunk, és még ennyivel sem képesek rajtunk segíteni.”

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?