INSIDER

Egész vaddisznócsordák terjeszthetik a sertéspestist Budán

Miközben a hatóságok szigorú zárlatot rendeltek el a házisertés-telepeken a sertéspestis-veszély miatt, Budán és környékén rengeteg vaddisznó járkál a lakott területeken.
  • Szerző: Ripost

A Normafa környékén egész csorda vaddisznót fotóztak szerda este, de a 3. kerületben is levideóztak egy, az utcán sétáló vaddisznócsaládot.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Budapest környéki erdőben is sokan találkoztak vaddisznókkal az utóbbi napokban. Főleg a terepfutók számolnak be ilyen találkozásokról.

A sertéspestis ugyan emberre nem veszélyes, de aggasztó, hogy egész vaddisznócsordák merészkednek az ember közelébe, ugyanis a futók, kutyasétáltatók, de akár egy autó a kerekén is viheti magával tovább a sertéspestis vírusát, veszélybe sodorva ezzel a házisertés-állományt. Rengeteg vaddisznóban találták meg a vírust, ezért több száz vaddisznót kellett leölni a budakeszi Vadaskertben.

Fotó: MTI

A szigorú védőintézkedésekre a hazai sertésállomány védelme miatt van szükség. Mint a megírta, óvintézkedéseket vezettek be Budapest budai részén, valamint a budai agglomerációban, miután megjelent a sertéspestis vírusa. A zárlat szigorú: járművel csak kerékfertőtlenítés után lehet behajtani a korlátozás alá eső telepekre, amelyeknél kettős kerítést kell használni. A gazdasági udvarokba vagy a sertések közelébe csak kéz és lábfertőtlenítő használatát követően lehet szabadon belépni és kilépni. Nyilvántartást is kell vezetni minden olyan személyről, akik a sertések közelébe mentek.

A vadaskertben nincs veszély

A napokban a sajtóban megjelent, sertéspestissel kapcsolatos cikkek miatt sokan aggódtak a Budakeszi Vadasparkban élő vaddisznóállomány egészsége miatt. „ Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a budakeszi vadaskert és a Budakeszi Vadaspark két külön intézmény. A vadasparkban lakó vaddisznók egészségesek, folyamatos állatorvosi felügyelet alatt állnak, hetente vizsgálják őket„ – mondta el a nak Zachán Viktor a Budakeszi Vadaspark sajtóreferense.

Megerősítette: a Budakeszi Vadaspark biztonsággal látogatható. A vadaskert az erdőgazdaság egy távolabbi, vadászati célra elkerített területe, ott kellett több száz vaddisznót leölni.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?