INSIDER

Egy magyar gyűjtőé a világ legkisebb működő varrógépe

Magyarország legnagyobb varrógépgyűjteményét tudhatja magáénak, emellett megalkotta a világ legkisebb működő varrógépét is a budapesti Tóth György. A nyugdíjas mérnöknek az első magyar varrógépből, az Adriából is van egy gyönyörű példánya. Páratlan ritkaságaiból nemrég egy kiállítás is nyílt Budaörsön.
  • Szerző: Ripost

A 74. évében járó Tóth György már fiatalon is vonzalmat érzett a hurkoló, varró és egyéb hasonló gépekhez. Középiskolai tanulmányait is a Bolyai János Fonó-, Szövő-, és Hurkoló Technikumban végezte hurkoló szakon, majd a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki karán tanult tovább. De ez még nem volt neki elég. Néhány évvel később hurkoló és konfekcióipari szakmérnöki végzettséget is szerzett. Dolgozott osztályvezetőként ruhagyárban, a Textilipari Kutatóintézetben, majd az Ipari Minisztériumban is. Vagyis azon szerencsések közé tartozik, akiknek mindig is a munkája volt a hobbija.

„Mondhatom, hogy 18 éves korom óta ilyen gépek körül forog az életem”

– mutat körbe a különféle varrógépcsodákon György, aki nagyon büszke első szerzeményére, egy 1920-as, pici Singer gépre.

„Lassan húsz éve lesz, hogy egy amerikai szakkiállításra voltam hivatalos. Ennek az első gépemnek megterveztem a harmadára kicsinyített mását, amit egy barátom le is gyártott, ugyanis szerettem volna valamivel kitűnni. A tengerentúlon rögtön letettek tízezer dollárt – mai áron nagyjából 2,95 millió forint – érte, mert kiderült, hogy ez a világ legkisebb működőképes varrógépe. Én azonban nem adtam oda”

– mosolyodik el a nyugdíjas mérnök.

Fotó: Ripost

Tóth György a több mint fél évszázad alatt háromszáznál is több varrógépet vásárolt meg, ilyen-olyan módon. Számára az egyik legkedvesebb darab az 1893-as Adria fantázianevű első magyar varrógép. Ám mint mondja, ne gondoljuk, hogy ez a világon a legöregebb.

„Európában már 1830-ban készült 80 varrógép, de tömeggyártásban, üzemszerűen 1851-ben kezdtek varrógépeket gyártani az Amerikai Egyesült Államokban” – mondja Tóth úr, aki rögtön hozzáteszi, hogy ez a világ első tartós fogyasztási cikke.

„Sokan elámulnak, amikor megtudják, hogy az olyan nagy autógyárak, mint az Opel, vagy a Peugeot, valamikor varrógépeket készítettek” – közli György, akinek nemrég Budaörsön egy kiállítása is nyílt, amely júniusig látható.

„A Heimatmuseumban a 19. és 20. század német gyártmányú játékvarrógépeiből nyílt kiállításom Ezt varrd össze! címmel. A kiállítás érdekessége, hogy mindegyik gép működőképes” – mondja a gyűjtő.

Kérdésünkre, hogy maga is képes-e használni a lakásában található berendezéseket, elneveti magát.

„Nem létezik olyan varrógép, amellyel ne tudnék varrni. Bár sokan a Singer márkára tippelnének, mint a legjobb varrógép, nálam a csúcs a Wheeler and Wilson” – mondja György, aki már több könyvet is írt a varrógépekről.

Tóth György képzőművészettel is foglalkozik, megszerezte például Salvador Dali litográfia sorozatának egyik képét, melynek címe: a varrógép. Elsőre nehezen ismerhető fel, ugyanis kör alakú, egy női alak áll benne.

Fotó: Tóth György

A gyűjtő Németországból szerezte be a ezt a céllövölde automatát. Egy nő ül a varrógép mellett. Ha eltalálják a korongot, a hölgy elkezd varrni. Jelenleg a budaörsi kiállításon nézhető meg, labdával lehet dobni rá.

Fotó: Tóth György

A gyűjteményben található legöregebb darab, 1857-ből. Ez volt a legelső táska varrógép. Grover & Baker, fantázianeve: Portable.

Fotó: Tóth György

1900 körül készült ez az amerikai Foley & Williams, Triumph fantázianevet viselő, favázas varrógép.

Fotó: Tóth György

Ez volt az első magyar varrógép, amely 1893-ban készült az Első Magyar Varrógép és Kerékpárgyártó RT-ben Budapesten. A neve: Adria.

Fotó: Tóth György

Ez a Singer 20MIN típusú lánctöltésű miniatűr varrógép jelenleg is működőképes. A világ legkisebb működőképes varrógépe, amitől milliókért sem vált meg Tóth György.

Fotó: Tóth György

 

És ezeket olvastad már?